Osijek
PRIJE 122 GODINE POSVEĆENA KONKATEDRALA

Biskup Strossmayer dočekan kao domoljub
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
U konkatedralnoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, apostola, u petak će biti obilježena 122. obljetnica njezine posvete. Ova crkva koju je projektirao arhitekt iz Bonna Franz Langenberg dovršena je 1900. nakon puno poteškoća, uglavnom financijske naravi.

Za prethodnu manju baroknu crkvu na mjestu današnje konkatedrale đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer, glavni nositelj ideje o podizanju reprezentativne nove crkve u Osijeku, rekao je da je treba srušiti "jerbo je sadašnja gornjogradska crkva javno ruglo i sramota". Loš dojam ranije barokne crkve podcrtavala je i činjenica da je sve do izgradnje nove najveća građevina u Osijeku bila sinagoga, koja je trideset godina dominirala središtem grada. Većinski katolici zato su željeli monumentalnu crkvu. Zbog toga je i propao decentni projekt oca bečke secesije Otta Wagnera. Kada gledamo osječku konkatedralu, ona je i danas, kako i u vrijeme svoje izgradnje, okružena urbanistički nedostojnim okruženjem. Umjesto da se oko nje grad longitudinalno razvija, to se nažalost nije dogodilo. Posebno se u negativnom kontekstu ističe Pejačevićeva ulica, koja je danas ruglo, u arhitektonskom i urbanističkom smislu.

Na sam dan posvete novoizgrađene konkatedrale u Osijeku, 20. svibnja 1900., bilo je posebno svečano, a grad je bio okićen slavolucima, zelenilom i hrvatskim trobojnicama. Na Trgu grofa Dragutina Khuen-Héderváryja sve je vrvjelo hrvatskim trobojnicama. Još uvijek službujućem banu uprkos. Dan prije, na ulazu u župni dvor u Nemeckoj (danas Pejačevićevoj) ulici, Strossmayera dočekuju djevojčice u bijelom nazivajući ga "domoljubom i Osječaninom". Biskup se susreo s osječkim gradonačelnikom Konstantinom Graffom i velikim županom virovitičkim Theodorom grofom Pejačevićem. Konkatadralu su posvetili biskup Strossmayer i pomoćni biskup Anđelko Voršak, okruženi mnoštvom vjernika. D.Celing
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike