Regija
NOVI PROJEKTI U SURADNJI S FONDOM

Gradski će računi na
uvid svim građanima
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Digitalna javna uprava i Sigurniji prometni sustav novi su projekti realizirani uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša
BELI MANASTIR - Digitalna javna uprava Grad Beli Manastir i Sigurniji prometni sustav u Belom Manastiru nazivi su novih projekata koje je Grad realizirao uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Tomislav Rob s predstavnicima Fonda ugovore za sufinanciranje projekata potpisao je krajem proteklog tjedna, a vrijednost im je nešto viša od 455 tisuća kuna (310.093, odnosno 145.625 kuna, uz 80-postotno financiranje Fonda). Cilj je projekta Digitalna javna uprava osigurati gradskoj upravi digitalizaciju i modernizaciju nabavom notebooka i aplikacije za održavanje e-sjednica, aplikacije digitalno uredsko poslovanje te sučelja iTransparentnost. Primjenom tih digitalnih rješenja smanjuju se troškovi rukovanja i otpreme akata, osigurava se pojednostavljenje radnih procesa unutar gradske uprave i prema zainteresiranim građanima te transparentnost cjelokupnog poslovanja i postiže se pozitivan utjecaj na okoliš smanjenjem korištenja papira i transporta.

- Primarno, oba projekta usmjerena su uštedi. Kroz prvi projekt vijećnicima će biti nabavljena 22 notebooka koja će zamijeniti stare, nekoliko stotina kuna vrijedne uređaje, nabavljene još 2017. godine kao privremeno rješenje. Nadalje, kroz sučelje iTransparentnost, također dio tog projekta, svima će biti omogućen uvid u gradske i račune gradskih tvrtki, bez obzira na to je li riječ o iznosima od pet ili pet milijuna kuna - kaže Rob, naglasivši kako je transparentnost u radu gradske uprave obećavao još u vrijeme predizborne kampanje.

Projekt Sigurniji prometni sustav u Belom Manastiru pak odnosi se na nabavu i ugradnju videonadzora na tri ulaza u grad Beli Manastir, a sve kako bi se povećala sigurnost i dobrobit građana odnosno gospodarskih subjekata na području grada, kako bi se pružila pomoć policiji u prevenciji vandalizma, provala i ilegalnih prelazaka te se smanjili troškovi ljudskih resursa i transporta uvođenjem inteligentnih rješenja za nadzor sigurnosti.

- Postavljanjem kamera na ulazima u grad zaokružit ćemo suradnju s PU osječko-baranjskom vezanu uz sigurnost. Kamere će imati mogućnost snimati registracijske oznake vozila, a bit će povezane na centralni sustav kojem će pristup imati Policijska postaja Beli Manastir - objašnjava Rob.

Dva spomenuta projekta samo su nastavak dobre suradnje s Fondom. Rob podsjeća kako je ugovorena 800.000 kuna vrijedna sanacija divljih deponija koja bi vrlo brzo trebala početi, odmah nakon uvođenja izvođača u radove. Nakon sanacije na ta će mjesta preventivno biti postavljen videonadzor osjetljiv na svaki pokret i povezan s mobitelom komunalnog redara.

Ivica Getto
Kamere služe svrsi - manje vandalizma
Inače, na području Belog Manastira 30-ak je kamera koje su se pokazale kao dobro rješenje za prevenciju vandalizma. ‘’Već duže vrijeme nije zabilježen nijedan značajniji vandalski čin, što znači da videonadzor ima svoju svrhu’’, kaže Rob. Vezano uz projekte koje sufinancira Fond, treba podsjetiti i na podzemne spremnike za otpad, jedan u Ulici kralja Tomislava 9, drugi u Školskoj ulici, a treći u Ulici Alojzija Stepinca 6. Njihova je zapremnina 4 x 1100 litara, a vrijednost 664.000 kuna. Predviđena je mogućnost njihovih zaključavanja.

Tomislav Rob

gradonačelnik Belog Manastira

Primarno, oba projekta usmjerena su uštedi u ova financijski teška vremena. Fond ih sufinancira s 80 posto ukupne vrijednosti, dok Grad izdvaja 20 posto, što je velika ušteda

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike