Autoglas
VIII. SLAVONSKI OLDTIMER RALLY

Defile 77 ljepotana na četiri i dva kotača
Objavljeno 10. svibnja, 2022.
Pokretač rallyja starih vozila je vinkovački Oldtimer klub "Stari sjaj" čiji članovi posjeduju više od 100 oldtimera

Vinkovački Oldtimer klub "Stari sjaj", koji postoji već 11 godina, ima 40 članova i okuplja ljubitelje starih automobila i motocikla iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, organizirao je oldtimer susret i druženje naslovljeno VIII. Slavonski oldtimer rally na kojemu je bilo 77 oldtimer vozila iz klubova regije, Đakovo, Slavonski Brod, Našice, Požega, Pleternica, Nova Gradiška, Brezik Našički, Ivanić Grad, Garešnica, Bjelovar, Zagreb, ali i iz susjednih država, Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije.



Okupili su se u Nuštru, u dvorcu Kuhen Belasy i uputili se defileom oldtimera uz policijsku pratnju, preko Ostrova, Gaboša, Jarmine, Ivankova, Retkovaca, Prkovaca, Šiškovaca, Cerne, Andrijaševaca, Rokovaca do Vinkovaca, na plato uz Bosut, ispred hotela Slavonija, gdje su bili izloženi svi ljepotani, sudionici mimohoda.

Glancanje


A bilo je u Vinkovcima prilike pobliže pogledati ove stare ljepotane, pa čak i što se krije ispod poklopca motora. Vlasnici oldtimera bili su susretljivi prema svima, i prema najmlađima te onima starije generacije, koji su, što se tiče godina, u klasi s oldtimerima! Bila je ovo prilika da se dokaže da i vozila stara 50 i više godina mogu i dalje voziti, s uredno odrađenim tehničkim pregledom i produženom registracijom. Nije tajna da vlasnici oldtimera s ljubavlju pristupaju svojim vozilima, od glancanja vanjštine do održavanja motora. Sve s ciljem da se vozno stanje održi bar još nekoliko desetljeća. A prema viđenom u Vinkovcima, uvjereni smo u to.

- Glavni motiv osnivanja kluba je okupljanje zaljubljenika i kolekcionara starodobnih vozila kao i očuvanje tehničke baštine na području naše županije gdje smo prvi i jedini klub takve vrste. Starodobno vozilo je motorno vozilo koje je proizvedeno prije 30 i više godina, koje je radi njegovanja povijesnih nasljeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovno sastavljeno u izvornom obliku, koje se ne koristi u svakodnevnom prometu i koje je razvrstano u kategoriju oldtimera - kaže Tomislav Šunjić, predsjednik Oldtimer kluba "Stari sjaj" Vinkovci.

Otvoreni projekti


- Već deset godina članica smo Hrvatskog oldtimer saveza, a naš savez je član krovne međunarodne organizacije FIVA. Kao članovi kluba imamo mnoge pogodnosti pri osiguranju, registraciji, ali i uvozu oldtimera iz zemalja Europske unije i zbog tih pogodnosti imamo veliki broj starodobnih automobila, a i još veći broj starodobnih motocikala koje smo kroz sve ove godine prikupili, spasili od uništavanja i recikliranja, kupili i uvezli iz inozemstva i obnovili. Zajedno posjedujemo više od 100 oldtimera - kaže Šunjić, dodajući kako su mnoga vozila još u projektu i čekaju restauraciju ili su u procesu restauracije.

Teško je izdvojiti najvrjednije oldtimere jer njihova vrijednost se mjeri onoliko koliko ona znače njegovu vlasniku te je tržišna vrijednost ponekih često prenapuhana i ona ovisi o stanju i izvornosti vozila, ali i o specifičnosti vozila, je li ona bila velikoserijska proizvodnja ili u manjoj seriji.

Miroslav Flego
Tomosov muzej
Većina naših članova ima više oldtimer vozila. Tako se možemo pohvaliti na velikom broju Tomos i MZ motocikala, pa i muzeju Tomos motocikala u vlasništvu naših članova. Posebno je atraktivna trkača verzija Tomosa D5. Naši članovi posjeduju motocikle iz 1950-ih. Najstariji automobil u klubu je Peugeot 201 iz 1929. godine, prekrasan automobil oblika kočije u iznimno očuvanom i izvornom stanju, a najstariji motocikl je Zundapp KK350 iz 1937. godine, i u cijelosti je obnovljen i registriran, ponosan je Šunjić.

Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X