Osijek
DANAS I SUTRA NAGLI PAD TEMPERATURE

Stiže veliko zahlađenje, pričuvajte se ozeblina!
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izdao je upozorenje

Prema prognozama već danas (srijeda), na osječkom području temperatura će se spustiti i do -8 Celzijevih stupnjeva, a što je prema danedavnim temperaturama u plusu, velika promjena. Ovo takoreći iznenadno hladnije vrijeme potrajat će dva dana, pa će tako uz zubato sunce i u četvrtak biti ista temperatura, a potom će se podići za čak deset stupnjeva, odnosno +8 Celzijevih, koliko bi trebalo biti u petak tijekom dana.



Temperaturne razlike dovode do različitih zdravstvenih poteškoća, a jedno od "zlatnih" pravila je korištenje lijekova prema preporuci liječnika i izbjegavanje boravka na otvorenom. No, za sve koji ipak budu morali ići izvan doma, Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek, a prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" dao je upute kako se ponašati prilikom hladnoće, odnosno kako izbjeći ozljede poput ozeblina i smrzotina te opće pothlađenosti tijela, a što u konačnici može dovesti i do smrtnoga ishoda.

- Uputno je pratiti vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama. Ako osoba izlazi, treba odjenuti više slojeva tople odjeće, i to od materijala koji zadržavaju toplinu, odnosno kakav vuneni džemper, ili slično - preporuča v.d. ravnateljice osječkog Crvenog križa Martina Hećimović, naglašavajući da vanjski dio odjeće treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glava treba biti zaštićena kapom preko oba uha, a ruke rukavicama te vrat, odnosno lice šalom, kako bi se spriječilo udisanje hladnoga zraka. Ništa manje nije važna ni udobna zimska obuća koja je otporna na vlagu.

Kad je o odjeći riječ, Hećimović ističe da je u Socijalnome servisu GD-a Crvenoga križa Osijek omogućena toplija odjeća, no naglašava da imaju nedovoljan broj muških kaputa, odnosno jakni.

Stoga onaj tko želi može donirati veću mušku odjeću i zimsku obuću kako bi se građani kojima je to potrebno, mogli poslužiti.

- Ne smijemo zanemariti osjećaj hladnoće, jer je to upozorenje na potrebu utopljavanja i prekida boravka na otvorenome. Dođe li ipak do toga, primjerice kod izletnika, planinara, vojnika, volontera, ili nekoga drugoga, kad osjete simptome pothlađivanja odmah trebaju potražiti zatvoreni prostor, skinuti vlažnu odjeću te se postupno utopliti zamatanjem u deke - savjetuje Hećimović, dodajući da u slučaju pothlađenosti valja uzimati tople bezalkoholne napitke - vodu, čaj ili juhu.

Dobra je vijest da se, bar do ponedjeljka, temperature neće dodatno snižavati.



Marija Mihelić
SLUŽBE KOJE SU ZADUŽENE ZA POMOĆ
Ako želite donirati veću mušku odjeću i obuću, ili bilo kakvu drugu u Socijalni servis, odnosno imate potrebu za odjećom, prekrivačima, dekama i sl., možete nazvati na telefon 031/544-659. Onaj tko ima potrebu potražiti stručnu medicinsku pomoć treba nazvati broj Hitne medicinske službe na 194, odnosno jedinstveni europski broj za hitne službe 112.

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike