Crna kronika
GRK U BUGARSKOM KAMIONU ŠVERCAO CIGARETE

Na granici u Tovarniku pronašli
305.000 kutija cigareta
Objavljeno 7. prosinca, 2021.
Vozač je uhićen, a kamion oduzet. Mora platiti i 5,7 milijuna kuna na ime trošarinskog duga

Grčki državljanin pokušao je preko graničnog prijelaza između Hrvatske i Srbije prokrijumčariti 305.110 kutija cigareta. U nedjelju, oko 23 sata, ulaznoj graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Tovarnik pristupio je 49-godišnji državljanin Grčke kao vozač kamiona s prikolicom bugarskih registracija. Zbog sumnje u krijumčarenje, vozilo i prikolica detaljno su mu pregledani.



- Pregledom robe u priključnom vozilu utvrđeno je da se, uz manju količinu deklarirane robe, u sanducima nalazilo ukupno 305.110 kutija više vrsta cigareta bez nadzornih markica hrvatskog Ministarstva financija. Vozač kamiona je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Djelatnici carine oduzeli su cigarete i kamion u svrhu osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 5,76 milijuna kuna - doznajemo iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.


Ovo je samo jedna u nizu zapljena velikih količina cigareta na GP Tovarni. U veljači ove godine policajci i carinici spriječili su pokušaj krijumčarenja 238.000 kutija cigareta u vrijednosti većoj od pet milijuna kuna. Cigarete su pronađene u kamionu vinkovačkih registracija koje je na granični prijelaz Tovarnik dovezao 34-godišnjak iz Karlovačke županije. Cigarete su bile skrivene u kartonskim kutijama koje su bile djelomice ispunjene robom prijavljenom u deklaraciji - staklenim čašama.

Dvije velike zapljene zbile su se i tijekom 2018. godine. U srpnju je podnesena kaznena prijava protiv 59-godišnjaka iz Bugarske koji je na graničnom prijelazu Tovarnik prijavio kako prevozi suncokretovo sjeme i akrilne panele. Kontrolom plombe na vozilu carinici su primijetili da je prerezana i ponovno spojena. Potom je pregledan tovarni prostor u kojem je pronađeno 284.000 kutija, odnosno 28.400 šteka. ili 5.680.000 komada cigareta bez nadzornih markica. Ovom vozaču određeno je plaćanje trošarine u iznosu od 5.430.080 kuna.

U siječnju 2018., u teretnom vozilu rumnjskih registracija, carinici su pronašli 3.785.800 komada cigareta raznih marki. Cigarete su pronađene u teretnjaku koji je iz Srbije ušao na prijelaz Tovarnik i u carinsko područje Europske unije. Ovom vozaču određena je naplata trošarine u iznosu od 3.593.724,80 kuna.

U svim navedenim slučajevima švercerima je privremeno oduzeto vozilo. Riječ je o uobičajenom carinskom postupku kojim se osigurava naplata trošarine. Ako do uplate novca ne dođe, vozilo ide na dražbu i tim se novcem namiruje trošarina.



Sandra Lacić
put švercera
BALKANSKA RUTA JE AKTIVNA

ŠVERC CIGARETA DILJEM HRVATSKE
Ilegalne cigarete i duhan namijenjen crnom tržištu pronađeni su prošlog tjedna, u više odvojenih slučajeva, i na zagrebačkom području. Pri pretragama stambenih i garažnih prostora te nadzora tržnica, oduzeto je ukupno 168,10 kilograma sitno rezanog duhana, 75.400 komada cigareta (Marlboro Gold, REGINA, MAC) te 40 vrećica duhana za pušenje “Golden Virginia”, koji nisu bili označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH. Protiv više osoba podnesene su kaznene prijave zbog nedopuštene trgovine, a naknadnim obračunom trošarinskog duga naplatiti će se trošarina u ukupnom iznosu od 226.300 kuna. Švercerima su u ovom slučaju oduzeti pronađeni sitno rezani duhan i cigarete, kao i dva osobna vozila.

NA780 indam comp
Možda ste propustili...

TIJEKOM VOŽNJE AUTOMOBILA

Kombinirao je kokain i alkohol

PADALI SU S BICIKALA I ROMOBILA

Teško ozlijeđeno troje djece

Najčitanije iz rubrike