Regija
PREDSTAVIT ĆE EUROPSKE GEOPARKOVE

Valpovčani domaćini Erasmus+ projektu
Objavljeno 22. studenog, 2021.
VALPOVO - Studeni za valpovačku Osnovnu školu Matije Petra Katančića protječe u posebnom ozračju jer je ta škola prvi put domaćin Erasmus+ projektu. Riječ je o projektu "VR@Geoparks", čiji je osnovni cilj napraviti virtualnu platformu koja će sadržavati trodimenzionalnu edukativnu šetnju kroz pojedine geoparkove Europe uključene u ovaj projekt, a valpovačka je škola uključena kao partner zbog blizine Geoparka Papuk, doznajemo.

- Prva LTTA (learning, training, teaching activities) mobilnost održana je prije mjesec dana na Siciliji u sklopu Geoparka Madonie, dok je naše domaćinstvo obilježeno kao projektna mobilnost u trajanju od tri dana. U Valpovo su pristigli predstavnici projektnih partnera iz Poljske, Italije, Portugala, Turske i Mađarske koji su posjetili Osnovnu školu uz prijam kod ravnatelja Dalibora Košutića, obišli uži centar grada Valpova, valpovački park te Muzej Valpovštine. Posjetili su i Muzej Vučedolske kulture u Vukovaru te Vukovarski vodotoranj, čime su stekli uvid u povijesno-kulturni razvoj istočne Hrvatske te dobili informacije o Domovinskom ratu. U suradnji s djelatnicima i uz stručno vodstvo Gorana Pavića iz Geoparka Papuk organiziran je cjelodnevni posjet geoparku u sklopu kojeg su se obišla tri važna geolokaliteta - izvijestio nas je koordinator projekta, Igor Zdenčanović.

Partneri su, također, posjetili Kuću Panonskog mora u Velikoj te vinski podrum Vinarije Kutjevo, nazočili su i kratkoj priredbi folklorne skupine Grada Valpova te koncertu Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo. Za njih je organiziran i posjet Kopačkom ritu i Osijeku, a ugostili su ih i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo te njegov zamjenik Marko Barišić.

- Osim projektnih obveza, ovakve mobilnosti prilika su za međukulturalnu izmjenu iskustava, običaja, pravila i ostalih društvenih faktora pojedinih zemalja. Oni su prilika da se prikažu sličnosti i uvaže razlike između domovina pojedinog partnera. Inače, ovaj projekt pripada skupini KA227 te mu je ukupna vrijednost 227.801 euro nepovratnih sredstava Europske unije u sklopu Erasmus+ projekata i Agencije za mobilnost i programe EU-a. Iduća LTTA mobilnost planirana je za svibanj 2022.godine - najavili su iz valpovačke Osnovne škole. L. Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike