Regija
U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI PREDAVANJA, RASPRAVE I RADIONICE

O toleranciji učilo 40 srednjoškolaca
Objavljeno 19. studenog, 2021.
VINKOVCI - U vinkovačkoj Srednjoj strukovnoj školi održan je program “Budi tolerantan” za 40 učenika, predstavnika svih razrednih odjeljenja škole, u svrhu izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja. Program je simbolično započeo u 5 do 12 uvodnim pozdravom ravnatelja škole.

- Živimo u vrlo turbulentnom vremenu punom izazova i smatramo da je stvarno 5 do 12 da svi promislimo o obrascima ponašanja i riječima koje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji – rekao je ravnatelj Domagoj Bujadinović.

Potom je prezentiran video “Budi tolerantan” iz istoimene preventivne akcije MUP-a i partnera, u sklopu preventivnog programa “Zajedno protiv govora mržnje”. Policijska službenica za prevenciju PU vukovarsko-srijemske Mirna Marić upoznala je učenike kako je riječ o inicijativi javnog obraćanja influencera mladima kojom ih se poziva na aktivno uključivanje u izgradnji kulture dijaloga, uvažavanja različitosti te stvaranja tolerantnog i mirnog okruženja. Istaknula je kako tolerancija nije nešto s čim se rađamo – tolerancija se uči, a prvi je učitelj tolerancije obitelj, ali ne i jedini.

Slijedilo je predavanje školske psihologinje Martine Komesarović o temi “Što je tolerancija”, koja je prezentirala i rezultate istraživanja provedenog u školi u kojemu su sudjelovala 343 učenika. U istraživanju je korišten “Upitnik za samoprocjenu tolerancije”, preuzet iz knjige “O toleranciji” autorice psihologinje Mirjane Krizmanić.

U nastavku je održana radionica “S kim putuješ”, a tema je bila putovanje, odnosno odabir s kim učenici bi ili ne bi putovali. U radionici su djelatnice Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, Martina Nikolić i Ana Veočić, nastojale mladima pokazati kako, da bi mogli biti tolerantni, moramo preispitati svoje predrasude i stavove, a upozorile su i na manjak tolerancije na internetu. Podsjetile su kako je cilj, ne samo radionice nego i popratnih događaja, osnažiti mlade ljude na promišljanje i aktivno djelovanje u toleranciji i empatiji jer, kako je Einstein rekao, “lakše je razbiti cijeli atom nego jednu predrasudu”. M. Flego
SVATKO IMA PRAVO BITI PRIHVAĆEN
Učenici Srednje strukovne škole aktivno su sudjelovali u programu svojim kreativnim radovima kojima promiču toleranciju i pokazuju koliko je važno poštovanje različitosti, a učenice zanimanja modni tehničar izradile su i prigodne zaštitne maske za lice.

Prihvatiti druge i drugačije, glasno se suprotstaviti govoru mržnje i nesnošljivosti, naša je obveza u izgradnji tolerantnog i zdravog društva, a svatko od nas je jedinstvena osoba koja ima pravo biti sretna, poštovana i prihvaćena od drugih, poruka je skupa iz vinkovačke škole.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike