Osijek
(NE)KULTURA ŽIVLJENJA

Kućno smeće i pseći izmet na tuđe zemljište
Objavljeno 19. studenog, 2021.

Koliko daleko pojedinci mogu otići u svojoj bahatosti i nepoštovanju prirode, kao i temeljnih obrazaca kulturnog ponašanja te sugrađana s kojima dijele životni prostor, ilustrira prizor s kojim se (pre)dugo susrećemo u Reisnerovoj ulici.



Naime, ondje si je nepoznat netko dao za pravo da zemljište na kojemu je do prije desetak godina stajala obiteljska kuća, a koje se nalazi tik uz Anino groblje, pretvori u privatni deponij otpada, većinom onog iz kućanstva, što se jasno može zaključiti po njegovu sadržaju kojim dominiraju ambalaža i ostaci prehrambenih proizvoda.

To je, dakle, prizor s kojim se svakodnevno, i to godinama, susreću stanovnici tog dijela šireg središta grada, a da osoba (ili više njih) koja tako besramno odlaže otpad nije usamljena u svojoj nekulturi, potvrđuju i vrećice sa psećim izmetom koje na istom mjestu odlaži vlasnici kućnih ljubimaca.

Nije to, doznajemo, nikakva novost ni za komunalne redare. Čim smo mu spomenuli adresu, Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka, znao je o čemu je riječ.

- Već dugo imamo problema s tim zemljištem, jer vlasnici žive negdje u inozemstvu, no redar je pronašao njihov kontakt te će ih kontaktirati i naložiti im da uklone otpad, a ako to ne učine, pokrenut ćemo prekršajni postupak - rekao nam je u razgovoru Šiškić, koji je svjestan da to neće riješiti ovaj problem.

Vlasnik zemljišta dužan je ukloniti otpad, no kako spriječiti one koji ga ondje stalno odlažu? Komunalni bi redari trebali doslovce kampirati ondje kako bi počinitelja uhvatili na djelu.

- Vlasnik zemljišta, naravno, nije kriv, no takvi su propisi, on je dužan ukloniti otpad i spriječiti da se odlaže na njegovu zemljištu - pojašnjava Šiškić.

Dodaje da je sličnih situacija u gradu mnogo. Unatoč mogućnosti odlaganja otpada u reciklažnim dvorištima, neki ga i dalje odlažu na divljim deponijima poput "S" ceste, Poligona C i drugdje.

- Nadam se da će takvima napokon proraditi savjest te će shvatiti da to nije nečiji tuđi grad, nego njihov, mi tu živimo i trebamo svi skupa paziti da bude čist - zaključuje Šiškić.

Savjest je uistinu ključna u ovoj priči, no nismo sigurni da će se probuditi bez konkretnog poticaja poput udarca po džepu. Dojma smo da je to jedini način da odrasli pojedinci usvoje gradivo iz udžbenika za prvi razred osnovne škole.


Ivan Alilović
Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike