Osijek
IN MEMORIAM NIKOLA MAK (1937. - 2021.)

Njemački rodoljub i hrvatski domoljub
Objavljeno 18. studenog, 2021.
Servus liber frajnd! više nećemo čuti. U sitnim jutarnjim satima 16. studenoga prestalo je kucati veliko srce Nikole Maka, kako su mnogi svjedočili - istinskog gospodina, njemačkog rodoljuba i hrvatskog domoljuba. Nikola Mak, rođen u Čemincu, od svoje je druge godine živio u Osijeku, gdje je dočekao kraj Drugog svjetskog rata i početak progona. Zajedno s obitelji bio je zatočenik logora za Nijemce u Valpovu, što je duboko obilježilo njegov budući život. Nakon otpusta iz logora, u kojem je izgubio oca i prebolio tifus, s obitelji je ostao u Osijeku, gdje se školovao. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Iako je karijeru započeo u privredi, u belomanastirskoj šećerani, njegov profesionalni život bio je obilježen angažmanom u društvenom sektoru, u kojem je, osobito u Osijeku, ostavio neizbrisiv trag. Gotovo 25 godina "šef" osječke kulture, utemeljio je brojne osječke manifestacije, poput memorijala "Darko Lukić" i "Franjo Krežma", ali i sudjelovao u pokretanju Osječke glazbene srijede. U toj je ulozi očuvao i unaprijedio rad osječkih kulturnih ustanova, ali i djelujući kao ravnatelj Muzeja Slavonije i Dječjeg kazališta u Osijeku.

Svoj nemjerljiv doprinos očuvanju i afirmaciji njemačke i austrijske nacionalne manjine ostvario je kao jedan od utemeljitelja osječkog ogranka, poslije središnjice, Njemačke zajednice u Hrvatskoj, čiji je nacionalni predsjednik bio do 2006. godine. Bio je i dugogodišnji potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH i zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru od 2003. do 2007., u kojem je mandatu bio i u prvom sazivu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Sistematičan, predan, fokusiran i ustrajan kakav je bio, uspješno je realizirao brojne za njemačku manjinu stožerne projekte, poput podizanja spomenika na mjestima stradanja Nijemaca u komunističkoj Jugoslaviji te utemeljenja i uređenja Memorijalnog centra Podunavskih Švaba u Valpovu. Aktivan do posljednjeg dana svog života, koordinirao je brojne kulturne projekte Njemačke zajednice u Hrvatskoj, ali i predsjedao Vijećem njemačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije te Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina OBŽ-e. Nositelj je najvećeg odlikovanja koje stranci mogu primiti u Saveznoj Republici Njemačkoj - Saveznog križa za zasluge, ali i Pečata Grada Osijeka - grada koji je neizmjerno volio i koji više nikada neće biti isti. Auf Wiedersehen, Herr Mak! Ruhet in Frieden!

(Komemoracija će se održati u subotu (20. studenoga) u 10 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.) V. Ham
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike