Regija
OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA POSTROJBE HOS-A ORAHOVICA

Vučak: Hrabri HOS-ovci su uvijek bili prvi
Objavljeno 24. listopada, 2021.

U organizaciji Udruge dragovoljaca Hrvatskim obrambenih snaga Orahovica održana je 30. Obljetnica postrojbe HOS-a Orahovica. Obljetnici su nazočile obitleji poginulih bojovnika HOS-a te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove, Vladimir Bergman, izaslanik župana VPŽ, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, dopredsjednica županijske Skupštine Ivanka Pospihalj, ratni zapovjednik 132.brigade general Slavko Barić, izaslanik PU VPŽ, načelnik PP Orahovica Krunoslav Bot, mnoštvo pripadnika HOS-a iz cijele Hrvatske i BIH te pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog područja. Obljetnica je započela odavanjem počasti poginulim bojovnicima HOS-a i svim hrvatskim branitelja kod spomen obilježja u središtu Orahovice, a središnji skup održan je u mjesnom domu Crkvari:   

-Prije svega treba naglasiti kako postrojba HOS-a Orahovica nikada nije bila paravojna, prvo je bila dio pričuvnog sastava Policijske postaje Orahovica, poslije 132.brigade HV-a Našice-Orahovica, a vrijeme provedeno na bojišnicama u Herceg Bosni i Bosanskoj Posavini proveli smo kao pripadnici HVO-a i Kupreške bojne. HOS-Orahovica neslužbeno je osnovan krajem kolovoza 1991. godine, a službeno 02. studenoga. Tog 02. studenog 1991.smo dobili poziv i nas prvih 35 dragovoljaca smo krenuli na izobrazbu na Žumberak i zato smo taj dan odredili kao službeni dan postrojbe i udruge. Kroz postrojba HOS-a Orahovica prošle je preko 200 bojovnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 1991. aktivno sudjelujemo u oslobađanju potpapučkog područja, zatim odlazimo na istočno slavonsko bojište u obranu grada Osijeka i tog dijela Slavonije. Nakon toga, postrojba odlazi na kupreško bojište i imala je zadatak interventnog voda. Nakon povratka kući u Hrvatsku, po zapovjedi odlazimo na bojište Bosanske Posavina na prvu crtu bojišnice Novo Selo-Koraće-Sijekovac. Zatim odlazimo na posavsko-slavonsko bojište gdje s ostalim postrojbama 132. Brigade aktivno sudjelujemo u obrani Domovine. 15. Studenog 1992. dolazi do gašenja postrojbe HOS-am ali se naši bojovnici raspoređuju po ostalim postrojbama HV-a – poručili su na obljetnici bojovnici orahovačkog HOS-a. Obratio se potom u ime nazočnih gostujućih pripadnika HOS-a pukovnik HOS-a Anton Vučak:
-Čast je biti danas ovdje sa svojim kolegama bojovnicima i pozdraviti vas u ime svih njih. Znamo što smo i tko bili u Domovinskom ratu i zato sam posebno ponosan na sve nas koji smo uvijek bili prvi – rekao je Vučak.

Izaslanik župana VPŽ i gradonačelnik Orahovice Saša Rister istaknuo je kako pripadnicima HOS-a treba odati posebno priznanje jer oni ti koji su prvi kretali u svaku akciju za slobodno i neovisnu Hrvatsku:
-Od srca danas čestitam bojovnicima HOS-a njihovih 30 godina hrabrosti, ponosa i slave. Kako govorim svim braniteljskim udrugama tako ću i danas, Grad Orahovica uvijek će svima njima biti na raspolaganju, a tako naravno i Županija jer naše braniteljske udruge i njihovi članovi ponos su Domovine i oni koji pronose istinu u Domovinskom ratu i sjećanje na poginule branitelje, a mi smo ti koji im u tome moramo pomoći – rekao je Rister. Ratni zapovjednik 132.brigade general Slavko Barić naglasio je kako su postrojbe HOS-a bile te koje su prve pokazale želju za obranom Domovine kada se nije znalo da li postoje obrambene postrojbe ili ne, postojala je samo neizvjesnost i opasnost s kojima se HOS prvi uhvatio u koštac:
-Pripadnici HOS-a su bili dragovoljci, bili su ispred svog naroda, ispred politike i osjećaja i stalno imali upravo tu povijesnu ulogu i važnost i taj povijesni trenutak, sad ili nikad! To je bila '91., to ste bili HOS-ovci i koliko god neki htjeli reći kako je HOS ideološki obojen ili vuče unazad, ja odgovorno kažem veliko ne. Hrvatske obrambene snage su legitimne snage koje su branile svoju Domovinu Hrvatsku i davali snagu svim drugim postrojbama i kasnije nam se srcem priključile. Bio sam zapovjednik tim hrabrim domoljubima kroz 132.. brigadu i zna koliki su trag ostavili u Slavoniji, u Ivanovcu, na Kupresu, bili su motivatori i uvijek sam kao zapovjednik bio siguran da će upravo pripadnici HOS-a biti ti koji će ispuniti svaku zadaću – rekao je Barić.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelje Tome Medveda, Vladimir Bergman naglasio je kako su pripadnici HOS-a jedini pravi dragovoljci u Domovinskom ratu:
-Iako je 30 godina prošlo, te rane, te sjećanja su negdje duboko žive u nama i vječno ih treba liječiti. Zato su danas naše udruge, Ministarstvo kao potpora i oslonac u očuvanju uspomene jer moram i danas naglasiti samo su mrtvi vidjeli kraj rata. Pripadnici HOS-a su za vrijeme rata bili spremni za svoj dom i dana danas su takvi u borbi sa svim nedaćama koje nas okružuju i čekaju. Ministarstvo za vas ima uvije otvorena vrata, tu smo pomoći sve što možemo, vaš smo čvrst i veliki prijatelj i zato mi ja danas iznimna čast biti dio ove velike obljetnice časne, ponosne i velike postrojbe – zaključio je Bergman. UDHOS Orahovica na  kraju je podijelio niz zahvalnica, plaketa i povelja zaslužnim pojedincima, dužnosnicima i institucijama, a posebno obiteljima poginulih i umrlih bojovnika HOS-a, a najveće priznanje, nagradu za životno djelo ''Davor Jusufović'' za izniman doprinos u očuvanju uspomene na postrojbu HOS-a Orahovica i njene pripadnike te nemjerljiv doprinos očuvanja istine o Domovinskom ratu, dobio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Također Gradonačelnik Rister uručio je povodom 30. godina HOS-a povelje zahvalnosti postrojbi HOS-a Orahovica te njenom ratnom zapovjedniku Mirku Sekuliću.                         

Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike