Regija
OPĆINA KANDIDIRALA PROJEKT OD 9,3 MILIJUNA KUNA

Vrtić u Vrbanji za 74 djece
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Prostirat će se na 950 kvadrata, imat će vrhunske uvjete za boravak mališana
VRBANJA



Na natječaj za Mjeru 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” Općina Vrbanja prijavila je projekt gradnje i opremanja dječjeg vrtića, vrijedan 9,3 milijuna kuna.



Riječ je o reprezentativnom objektu koji bi trebao niknuti u Ulici Matije Gupca, u blizini osnovne škole u Vrbanji, gdje su i sportski i rekreacijski tereni, s dječjim igralištem. Kako bi osigurala pogodnu lokaciju za gradnju vrtića, što im je, slažu se općinski vijećnici, sada prioritet, Općina je kupila tri parcele od tri vlasnika i ujedinila ih u jednu građevinsku česticu površine 2225 četvornih metara. Izradili su projekt, ishodili građevinsku dozvolu za objekt koji će se prostirati na 950 kvadrata. Predviđeni kapacitet vrtića je 74 djece, a ondje bi se trebao provoditi i program predškole.

U sklopu objekta predviđena je i višenamjenska dvorana, a imat će i solarne panele, dizalice topline, a sve s ciljem uštede energije i manjih režijskih troškova. Polaznici vrtića će, ističe načelnik Velimir Redl, imati vrhunske uvjete za boravak. Prostor će biti uređen i opremljen po mjeri djeteta i svojom će veličinom i prilagodljivošću moći podržati najkvalitetniji i najbolji pristup djetetu. Smatra da su dostupni i kvalitetni programi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja vrlo vrijedno socijalno ulaganje za svaku lokalnu zajednicu. Prema projektu, predviđeno je zapošljavanje pet osoba.

Općina Vrbanja posljednjih godina izdvaja znatna sredstva za provedbu brojnih demografskih i drugih poticajnih mjera kako bi zaustavila iseljavanje, zadržala mlade i omogućila im sve potrebne sadržaje za kvalitetniji život. Povećani su i iznosi pomoći za novorođenčad - za prvo dijete 5000 kuna, za drugo 7500 kuna, za treće 10.000 kuna, četvrto 15.000 kuna, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji 20.000 kuna. Općina trenutačno sufinancira i boravak 32 djece s područja općine Vrbanja u privatnom dječjem vrtiću u susjednim Drenovcima iznosom od 700 kuna po djetetu, a financira i plaće za dvije učiteljice za predškolski odgoj. Početkom svibnja otvoreno je moderno dječje igralište pokraj škole u Soljanima, s antistresnom podlogom i pet multifunkcionalnih igrala.

Već treću godinu zaredom Općina pomaže mještanima i u rješavanju stambenog pitanja. Dodjeljuje poticaj za kupnju ili gradnju prve nekretnine za stanovanje na području triju općinskih naselja, a posljednji je natječaj objavljen ljetos. Općinsko vijeće je iznos poticaja s dotadašnjih 20.000 kuna odlučilo podići na 30.000 kuna.

Stvaraju se i uvjeti za razvoj gospodarstva. U okviru Programa potpore razvoja poduzetništva i poljoprivrede Općina je lani isplatila 1,2 milijuna kuna, a s dodjelom potpora male vrijednosti nastavila je i u ovoj godini, za što je u općinskom proračunu osigurala 750.000 kuna.



Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike