Osijek
GENERALNA REKONSTRUKCIJA

Pješački most je zatvoren, radovi su već počeli
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Tijekom obnove neće raditi rasvjeta, pa će privremeno izgubiti epitet "najfotogeničnijeg"

Kako smo ranije najavljivali, osječki pješački most, žila kucavica pješačkog i biciklističkog prometovanja s jedne na drugu obalu Drave, od ponedjeljka, 18. listopada, zatvoren je zbog rekonstrukcije, nakon što je prethodno s njega uklonjena rasvjeta.



Kako nam je rekao Igor Pandžić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, izvođač, tvrtka Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda, ima rok završetka radova do kraja iduće godine, no oni bi ipak trebali završiti znatno ranije.

- S izvođačem smo dogovorili da radovi budu gotovi do početka sezone kupanja, kako bismo našim sugrađanima bio olakšan prijelaz s jedne na drugu obalu - rekao je za Glas Slavonije pročelnik Pandžić. Dodaje da tijekom izvođenja radova na mostu neće raditi rasvjeta.

- Bilo je pitanja može li ostati upaljena, međutim, to je nemoguće. Riječ je o betonskoj konstrukciji, sve se mora micati, pa tako i rasvjeta - dodaje Pandžić.

Hodna se površina sastoji od 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom koji je prethodno potrebno potpuno ukloniti i očistiti. Kako je najavljeno, predviđena je sanacija 45 ploča, a pet je potrebno potpuno zamijeniti. Predviđena je i zamjena oštećene armature, nakon čega i zaštitno premazivanje, a u trećoj, zadnjoj fazi, obnova ograda. Vrijednost ovih radova iznosi 8.420.347,50 kuna s PDV-om.

Podsjetimo, prošle je godine između kolovoza i prosinca obnovljena čelična konstrukcija mosta. Izvedena je potpuna zamjena gornjih priključnih elemenata (ukupno 102 komada), antikorozivna zaštita čelične užadi, čišćenje i uređenje te antikorozivna zaštita pilona, kao i sanacija upornjaka. Taj je posao odradila samoborska tvrtka MAR d.o.o., a vrijednost radova iznosila je 3.018.900 kuna. Prema projektantskom troškovniku, ukupan je iznos za potpunu sanaciju pješačkog mosta 16.333.637,50 kn s PDV-om.



Ivan Alilović
16,3

milijuna kuna, prema projektantskom troškovniku, ukupan je iznos za potpunu sanaciju pješačkog mosta

CESTOVNIM MOSTOM ILI KOMPOM
Zatvaranje pješačkog mosta ovaj put najavljeno je na vrijeme, stoga u utorak nije bilo iznenađenih lica. “Saznala sam putem medija da će most biti zatvoren od ponedjeljka, pa sam se pripremila. U svoju uobičajenu šetnju lijevom obalom, kada god to vrijeme dopušta, krenula sam preko cestovnog mosta Dr. Franje Tuđmana” - rekla nam je osječka umirovljenica Marina, dodavši da razmišlja i o korištenju kompe. A kompa trenutačno prometuje od 9 do 18.40 s desne na lijevu obalu te od 9.20 do 19 sati s lijeve na desnu obalu, svakih 40 minuta.

Najčitanije iz rubrike