Regija
CIJELI JE ŽIVOT TEŠKO RADILA U POLJU I OKO STOKE

Jagoda Pandur u stotoj čita
novine bez naočala i hekla
Objavljeno 19. listopada, 2021.
SLATINA - Proslavu stotog rođendana bake Jagode Pandur organizirali su njezini udomitelji Renata i Željko Jauk i njihov sin Vjekoslav, uz pomoć bakine obitelji, a najviše dvojice unuka, Josipa i Denisa Vukelića, koji žive u Lovranu i u Opatiji. Prije četiri godine preminula je njihova tada 78-godišnja majka Ana, kćerka bake Jagode, pa su oni najbliža bakina rodbina.

Skromna stogodišnja baka htjela je da se o njezinu rođendanu okupi rodbina, da je vidi, bez velikog slavlja i bez darova. Ali stoti rođendan ne slavi mnogo ljudi i nije svakodnevni događaj, pa ni bakin nije mogao proći sasvim neopaženo. Baka je rođena kao Jagoda Hosi, 14. listopada, u Novakima, u današnjoj Općini Sopje, a udala se za godinu dana starijeg Matu Pandura u Gornje Kusonje, u današnjoj Općini Voćin, koji je preminuo 2007. godine. S njim je imala kćerku Anu, koju je rodila s 18 godina, uoči 2. svjetskog rata.

– Bilo je teško, morali smo i bježati od kuće, a kad smo se vratili, bila je pustoš i sve smo morali iznova nabavljati. Sada mi je jako lijepo kada se sjetim u kakvim sam danima živjela, kako sam živjela i što sam sve propatila, i sama se čudim što sam to dočekala, tolike godine doživjela s ovim slabim tijelom, a toliko mnogo sam radila sve muške poslove. Na muža se nisam mogla osloniti, pa sam i kopala i orala s mojim kobilama, i kosila, i vozila sijeno, stoke smo imali mnogo, svinje sam hranila, brinula se o konjima, radila u polju, grah brala…

Vitalna starica završila je četiri razreda pučke škole, sjeća se da je bila dobra učenica i sve je znala. Kaže da je voljela čitati i pisati, još i sada čita novine i bez naočala pročita svaki Slatinski petak. Još uvijek se sjeća pjesmica koje je učila u djetinjstvu, pa nam je jednu i recitirala: “Oj čitanko, čitančice, knjigo moja mala, za sve ono što me učiš neka ti je hvala. Ti si meni prije bila stvarca čudnovata, a sad znadem da si vrednija od zlata, jer je zlato mrtvo i nijemo, pa i ne miriše, a po tvojim listovima Božja duša diše”.

I udomiteljica Renata kaže da je baka jako skromna. “Neki dan mi je rekla neka joj ne kupujemo cvijeće kad umre, neka joj samo zapalimo svijeću. Često se moli, još i krunicu zna. Kad je počela heklati veliki stolnjak prije dvije godine rekla je: ‘Valjda će dragi Bog pričekati da ja završim taj stolnjak’. Ona bi i sad heklala, ali ne možemo naći konac kakav njoj treba”.

– Sve sam radila, i o životinjama se brinula do svoje 84. godine kad sam slomila ruku - priča baka, koja inače nikad nije bila bolesna i nikad nije uzimala lijekove.

Kad je nesretno slomila ruku nije mogla biti sama, a nije htjela otići u Lovran svojoj kćeri Ani, pa je kćerka došla i živjela s njom do prije četiri godine, kad je preminula. Baka je kraće vrijeme bila sama, ali onda je ipak pristala doći u Slatinu, u udomiteljsku obitelj Renate Jauk, unuke jednoga od dvojice njezine braće.



Petar Žarković
Jagoda Pandur

slavljenica

Tko bi mogao vjerovati da će tako slabašno tijelo tako dugo živjeti, ni sama ne znam kako sam ja sve to mogla raditi. A sve sam radila, i o životinjama se brinula do svoje 84. godine, kad sam slomila ruku

Sada mi je lijepo
”Sada mi je jako lijepo, što god mi treba dobijem, ni pojesti ne mogu sve što mi daju moji dobri Renata i Željko. Ništa meni ne treba. Moji su morali raditi i svoj kruh zarađivati, pa sam htjela doći baš k njima, i jako sam sretna što su me primili. Sada mi je žao što se svi toliko trude oko mog rođendana”, kaže baka Jagoda. A kod Jaukovih svi zajedno piju kavu i razgovaraju o svemu, pa i o tome što je baka Jagoda u katalozima našla sniženo...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike