Regija
HUMANITARNI POTHVAT VALPOVČANINA FILIPA CRLJENIĆA

U 14 dana propješačit će slavonski planinarski put dug 320 kilometara za pomoć “Zvonu”
Objavljeno 13. listopada, 2021.

BELIŠĆE/VALPOVO - Filip Crljenić iz Valpova, zaljubljenik u prirodu, avanturist i strastveni planinar, odlučio se na zanimljiv izazov – hodanje u humanitarne svrhe u okviru jedinstvene društvene platforme za dobrotvorni fundraising "Čini pravu stvar", koja omogućava da se angažira i na jednostavan način, uz pomoć prijatelja i znanaca, prikupi donacije za dobrotvorni cilj po izboru, navodi Andrea Šebalj Peternek iz udruge "Zvono".

 

Do sada se na taj način pomoglo 50 udruga, 94 njihova ambasadora sudjelovala su u 133 izazova, a zajedno su skupili čak 1.224.584,24 kune donacija, navodi se na mrežnim stranicama te platforme, koja u trenutku pisanja ovog teksta bilježi da je Filip za "Zvono" već prikupio 24 donacije u iznosu od 4680 kuna od "zacrtanih" 15.000 kuna.

 

Filip Crljenić na početku se ovog izazova odlučio za slavonski planinarski put dug 320 kilometara, a u razgovoru s prijateljima i znancima zaključio je da je upravo "Zvono" udruga za koju bi prikupljao novac.

- Prije nekoliko mjeseci sestrična mi je pokazala izazov Brune Šimleše na ovoj platformi. Kako sam i sam zaljubljenik u hodanje, prirodu, brda, pomislio sam da bih i ja mogao takvo što pokušati. Za udrugu "Zvono" čuo sam još dok sam živio u Zagrebu, ali odabir je pao nakon razgovora s prijateljima iz Valpovštine, koji su hvalili tu udrugu i ljude koji ju čine - izjavio je Filip o razlozima svoje neobične avanture.

 

Na slavonski planinarski put i vrlo zahtjevnu dugu rutu (ruta obilazi Požešku dolinu i prelazi preko Papuka, Krndije, Psunja i Dilj-gore), što će trajati punih 14 dana, Filip je krenuo proteklog vikenda iz planinarske kuće Borovik. Kako se navodi na stranicama platforme, "usputnim izvještavanjem pokušat će približiti rad udruge 'Zvono' te pokušati kroz donaciju prikupiti sredstva za uređenje prostora za rehabilitacijski rad, informiranje i savjetovanje svim dionicima u procesu integracije djece s poteškoćama u odgojno-obrazovni proces. Savjetovanja i psihosocijalna podrška za roditelje i djecu organizirat će se u uređenom prostoru za tu namjenu, a provodit će ju zaposleni stručnjaci udruge 'Zvono'. To je osobito važno zbog činjenice što sveobuhvatna podrška djeci s poteškoćama u razvoju kroz njihov obrazovni proces omogućava stvaranje socijalnih mreža, njeguje podržavajuću okolinu i omogućava uključivanje u život lokalne zajednice, a i obitelj se u takvim uvjetima lakše nosi sa izazovima koji su pred njima," poručeno je.

 

U izjavi za Glas Slavonije 36-godišnji Filip bio je iznimno optimističan, unatoč vremenskoj prognozi koja je uglavnom najavljivala kišu i hladne dane, a on većim dijelom puta prolazi kroz šumske predjele. Kao dugogodišnjem iskusnom planinaru, koji je dosad prošao Velebit i mnoge druge domaće planinske vrhunce, kaže da mu je želja bila obići i svoju Slavoniju, koju će sada prijeći i istovremeno prikupiti donacije kojima će sugrađanima u "Zvonu" uljepšati svakodnevicu.

 

- Plan za putovanje skrojen je, a u slučaju da planinarski domovi ne budu otvoreni, sa sobom nosim šatorsko krilo i vreću za spavanje. Društvo na putu pravit će mi moj pas, mađarska vižla Anika, a za svaki dan napravio sam plan ovisno o terenu kojim ću prolaziti. Prvog dana to je pješačenje oko 4,5 sata za zagrijavanje, ima dana kada sam si zacrtao prelazak i do 35 kilometara, no prosječno ću dnevno prelaziti između 27 i 28 kilometara kako bih u 14 dana prešao željenih 320 kilometara - poručuje humanist Filip, čije se etape puta mogu svakodnevno pratiti preko platforme i društvenih mreža.

Lidija Aničić

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike