Regija
RACIONALIZACIJA TROŠKOVA

U Bošnjacima će biti područni vrtić Maslačka Županja
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Projekt je vrijedan 7.017.055,73 kn, kapacitet vrtića - 50 djece vrtićke i 20 predškolske dobi
BOŠNJACI



Suradnja Grada Županje i Općine Bošnjaci posljednjih je mjeseci intenzivirana, što potvrđuju i zajednički projekti s ciljem racionalizacije troškova, veće efikasnosti i funkcionalnosti u radu.



Uz gradnju azila za napuštene pse, na čijim se pripremama intenzivno radi, dvije susjedne lokalne jedinice imat će i zajednički dječji vrtić, a u planu je i gradnja biciklističke staze.

Naime, Općina Bošnjaci odlučila je sagraditi vrtić koji će djelovati pri Dječjem vrtiću Maslačak u Županji. Na tu su se opciju, pojašnjava načelnik Andrija Juzbašić, odlučili zbog ušteda i lakšeg funkcioniranja te predškolske ustanove u tome selu. Napominje da mališani iz Bošnjaka već godinama koriste usluge vrtića u Županji, pohađale su ga generacije njihove djece te je pohvalio izvrsnu suradnju. U Maslačku je, nadalje navodi, i danas više od 20 djece koje roditelji svakodnevno odvoze u Županju, a Općina im sufinancira 50 posto cijene boravka u vrtiću.

- Želimo mladim obiteljima i u našemu selu pružiti sve mogućnosti i sadržaje za što kvalitetniji život, i najmlađima osigurati potrebne uvjete za rast, razvoj i predškolski odgoj, kao što ih imaju i njihovi vršnjaci diljem Hrvatske. Stoga smo odlučili iskoristiti raspoložive mogućnosti i sagraditi dječji vrtić koji će biti dostupan većem broju roditelja, uz financijsku potporu Općine - kazao je Juzbašić.

Vrtić će biti smješten kod osnovne škole, na zemljištu u općinskome vlasništvu, građevinska dozvola je ishođena i projekt je prije nekoliko dana kandidiran za povlačenje EU sredstava.

- Prijavili smo se na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Mjera 7.4.1., i vjerujem da ćemo proći. Vrijednost projekta je 7.017.055,73 kuna. Kapacitet objekta je 50 djece vrtićke i 20 djece predškolske dobi - kazao je.

Budući da će u Bošnjacima biti područni vrtić županjskog Maslačka, imat će zajedničku ravnateljicu u matičnom vrtiću u Županji, računovodstvo, a i kuhani obroci pripremat će se ondje i dovoziti u Bošnjake. Time će se, pojašnjava Juzbašić, ostvariti značajne uštede, a dugogodišnje iskustvo i kvaliteta rada Maslačka mnogo će pomoći funkcioniranju vrtića u Bošnjacima. Ondje će, napominje, biti zaposleno do pet osoba, a vjeruje i da u selu imaju traženi kadar, a sve u skladu s pedagoškim standardom predškolskog odgoja i ovisno o potrebama.

Vrtić u Bošnjacima rasteretit će vrtić u Županji koji u novoj pedagoškoj godini pohađa rekordan broj djece, a jedna je skupina smještena u dislociranom objektu u naselju Šećerana.



Marija Lešić Omerović
VRTIĆE KANDIDIRALI I GUNJA I VRBANJA
U županjskoj Posavini djeluje šest dječjih vrtića, uz “Maslačak” u Županji, još su u Babinoj Gredi, Cerni, Gradištu, Štitaru i Drenovcima. Ovih je dana počela gradnja vrtića u Gunji koji će moći primiti 32 mališana, a projekt je također kandidiran na netom zatvoreni natječaj “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Povlačenju EU sredstava za gradnju vrtića nadaju se i u Općini Vrbanja. Kandidirali su projekt vrijedan 9,3 milijuna kuna, a prema riječima načelnika Velimira Redla, predviđeni kapacitet vrtića je 74 djece. Ondje bi se trebao provoditi i program predškole.

Možda ste propustili...

KRENULA REKONSTRUKCIJA DOTRAJALOG VODOVODA I KANALIZACIJE

Prva je na redu miholjačka Ulica Zrinsko-Frankopanskih

MEĐUNARODNI TURNIR ZA DJEVOJČICE

Pet medalja hrvačicama iz Donjeg Miholjca

OSNOVNA ŠKOLA ‘’HRVATSKI SOKOL’’ OBILJEŽILA DAN ŠKOLE

Bolji uvjeti za nastavu, uredit će igralište

Najčitanije iz rubrike