Regija
U BARANJI GODINAMA AKTUALAN PROBLEM

Sve manje onih koji žele
udomiti stare i nemoćne
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Unatrag tri-četiri godine konstantno opada broj obitelji koje se odlučuju na udomljavanje, a ustanove su prekapacitirane
BELI MANASTIR - Već duže vrijeme problem manjka udomiteljskih obitelji ne prestaje biti aktualan.

Situacija je slična u cijeloj Hrvatskoj, osobito u njezinim dijelovima gdje prevladava starije stanovništvo. Poput krajnjeg istoka Hrvatske, primjerice - Baranje.

Koliko dođe, toliko ode


- U ovom trenutku na području pod ingerencijom Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, dakle u Baranji, 30 je udomiteljskih obitelji za djecu i 36 za odrasle, točnije stare i nemoćne. U obiteljima je smješteno 59 djece, od čega 10 rješenjem nekih drugih centara te 70 odraslih osoba. Njih šestero u neku od baranjskih udomiteljskih obitelji smjestili su drugi centri - kaže v. d. ravnateljice belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, Marija Pavluković (koja je v. d. postala 1. rujna, nakon 17 godina rada u Centru), naglašavajući kako postoje velike potrebe za novim udomiteljima, što se posebno odnosi na udomitelje za stare i nemoćne osobe. Tvrdi kako posljednjih četiri-pet godina broj udomiteljskih obitelji konstantno opada: "Godišnje bude samo tri ili četiri zainteresirane obitelji koje prođu svojevrsnu obradu naših djelatnika, ali ih istovremeno toliko ili više iziđe iz sustava, pa brojka blago opada, dok su potrebe veće."

- To je veliki problem. Struktura stanovništva u Baranji je takva da prevladava starije stanovništvo, među kojima je dosta onih kojima je pomoć drugih osoba nužna. Ustanove su prekapacitirane i jednostavno ih nemamo kamo smjestiti - objašnjava Marija Pavluković, pozivajući sve zainteresirane da se jave u Centar i postanu udomitelji. Kaže kako se naknade za odrasle udomljene osobe kreću od 1800 do 2880 kuna, ovisno o tome je li osoba pokretna ili nepokretna, odnosno u kakvom je zdravstvenom stanju. Svaki udomitelj ima pravo i na dodatnu naknadu od 625 kuna po udomljenoj osobi.

- Puno nam znači provedba projekta "Zaželi" jer je projektom pokriven velik dio starije populacije koju, ponavljam, nemamo kamo smjestiti zbog prekapacitiranosti ustanova i drugih smještajnih kapaciteta - ističe.

Veće naknade


Što se naknada za udomljavanje djece tiče, one se kreću od 1800 kuna za predškolsku, odnosno 2000 kuna za školsku djecu, plus 840 kuna naknade za udomitelje po djetetu. Mladi u udomiteljskom sustavu mogu biti dok ne završe redovito školovanje. Govoreći o broju korisnika ‘‘socijale‘‘ i ostalih oblika pomoći Centra za socijalnu skrb, Pavluković ističe kako se u posljednje vrijeme ništa specijalno nije promijenilo. Broj korisnika raznih oblika pomoći nešto je manji nego ranije, ali ne zbog boljeg standarda i većih plaća odnosno mirovina, već sudjelovanja u javnim radovima i iseljavanja s ovih prostora.

- U ovom trenutku zajamčenu minimalnu naknadu prima 846 obitelji ili samaca, ukupno 1532 korisnika. Doplata za pomoć i njegu isplaćuje se na 484 adrese, od kojih 311 u punom opsegu - podvlači Pavluković.



Situacija s brojem udomitelja možda će se promijeniti početkom sljedeće godine. Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u utorak je, naime, nakon sjednice Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, na kojoj se razgovaralo o planu unaprjeđivanja sustava socijalne skrbi te udomiteljstvu, najavio povećanje naknada za udomiteljstvo, ali i opskrbnina, kako je istaknuo, “svega onoga što udomitelji kao financijsku podršku za to što čine dobivaju”. Jedan od ciljeva unaprjeđenja sustava je, između ostaloga, povećanje broja udomitelja za 10 posto te povećanje naknade na razinu onoga što je bar minimalno potrebno kako bi sve korisničke skupine u tom segmentu bile zadovoljne.



Ivica Getto
Obuhvaćeni udomitelji svih skupina
’’Ide nam u prilog i deinstitucionalizacija, odnosno sve promjene koje želimo provesti u sustavu. S druge strane, moramo afirmirati udomiteljstvo. Očekujemo izradu kampanje s UNICEF-om, ali ćemo i puno aktivnije uključiti centre za socijalnu skrb kako bismo imali dovoljan broj udomitelja, odnosno kako bismo povećavali broj udomitelja koji ulaze u sustav, a smanjili broj udomitelja koji izlaze iz sustava’’, objasnio je Aladrović te dodao kako ne govori samo o udomiteljima vezanim uz djecu nego i druge korisničke skupine.

udomljeno
70 ODRASLIH OSOBA U 36 OBITELJI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike