Regija
9. NACIONALNA ŠUNKIJADA U STARIM MIKANOVCIMA

Najbolji su OPG-ovi Ivica Bošnjaković i Ivan Bionda
Objavljeno 18. rujna, 2021.

STARI MIKANOVCI

U organizaciji Stočarske udruge ''Utvaj'' Stari Mikanovci, a pod pokroviteljstvom Općine Stari Mikanovci i Vukovarsko-srijemske županije održana je 9. ''Nacionalna šunkijada'' koja je okupila 19 proizvođača iz tri slavonske županije.

Šunkijada je izrasla iz tradicionalnog običaja svinjokolje i vještine proizvodnje vrhunskih slavonskih suhomesnatih proizvoda.

Ciljevi manifestacije su promoviranje slavonske domaće šunke kao slavonskog suhomesnatog specijaliteta s tendencijom povećanja prodaje i proizvodnje na tradicionalan domaći način, utvrđivanje standardnih vrijednosti šunke karakterističnih za slavonsku šunku, priprema postupka za zaštitu oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te edukacija proizvođača.

Manifestacija se provodi u dva dijela. Prvi dio manifestacije je ocjenjivanje prijavljenih uzoraka šunke, a drugi svečana dodjela priznanja proizvođačima šunki. Na ovogodišnje ocjenjivanje prijavljeno je ukupno 19 uzoraka šunki iz tri slavonske županije od kojih je 9 od autohtone crne slavonske svinje i 10 uzoraka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca.

Povjerenstvo za ocjenjivanje činili su predsjednik povjerenstva prof.dr.sc. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek te članovi doc.dr.sc. Danijela Samac, doc.dr.sc., Mario Škrivanko, dr.vet.med. Marko Novoselac i dr.vet.med. Hrvoje Krajina. Povjerenstvo je ocjenjivalo vanjski izgled šunke, izgled presjeka, miris, konzistenciju i okus.

U kategoriji ''Slavonska domaća šunka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca“ šampion je Ivan Bionda iz Starih Mikanovaca, dok je zlatnu medalju osvojio Milan Mikić (Vođinci). Srebrno odličje osvojili su: Ivan Jelović (Županja), Ivan Valentić (Stari Mikanovci), OPG Ivan Kadić ( Gundinci), Ilija Jelović (Županja), OPG Prkić (Gradište), OPG Modic (Bošnjaci), OPG Pavković (Stari Mikanovci,). Diplome za svoje uzorke su dobili:  Zvonimir Liščić (Vinkovci) i Ivan Bošnjak (Gradište).

U kategoriji ''Slavonska šunka od crnih svinja'' šampion je ponovo bio OPG Ivica Bošnjaković (Piškorevci), srebrno odličje su osvojili: Marija Jelić (Stari Mikanovci ), PZ Branitelj eko (Majar ), Balkan lov d.o.o ( Podgorje Bračevačko), OPG Andrija Matić (Drenovci ). Brončano odličje za svoj uzorak dobio je Adam Zvonarević (Stari Mikanovci), dok su diplome dobili: Eko Bar d.o.o Slatnik Drenjski i PPBZ Babogredski Feniks, Babina Greda.

U svoje i ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković nazočne je pozdravio ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, a u ime  župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića obratio se direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.
Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike