Regija
KLARA BUČANAC (6,5) IZ ČAĐAVICE SAMA NAUČILA ZAHTJEVNU KOREOGRAFIJU

Mala Klara u kolu s velikima,
sigurna u svaki korak i stih
Objavljeno 18. rujna, 2021.
ČAĐAVICA/DUGA MEĐA



Plesati u kulturno-umjetničkom društvu znači s ljubavlju čuvati običaje svoga kraja, uvježbavati plesove i pjevanje u prijateljskom ozračju. U neku je ruku to i način života. Potvrđuje to i priča iz Čađavice, iz tamošnjeg KUD-a Podravina, u kojem pleše i jedna djevojčica, koja je pravo folklorno čudo. Ona se zove Klara Bučanac i ima - šest i pol godina. Prije nekoliko dana krenula je u prvi razred, a pjesma i ples oduvijek su joj velike ljubavi. Sa samo pet godina Klara je došla na probu odraslih folkloraša, a najveća joj je želja bila zaplesati s njima. I ne samo što je u tome uspjela nego je i u samo godinu dana svladala sve - kompletnu, zahtjevnu, koreografiju u korak pleše od početka do kraja i svaki stih pjeva bez ijedne pogreške.

- Nakon niza probi koje je gledala, došla je k meni i pitala može li u kolo. Bez razmišljanja sam je postavio u kolo i odmah se, na prvu, oduševio, sve je znala, do u korak i stih. Nevjerojatno ali prekrasno, i to zapravo pokazuje svu ljepotu i čar plesa u folkloru - kaže koreograf KUD-a Podravina Igor Juran.

Klara je oduševila velik broj posjetitelja i nastupom na Pekmezijadi u Dugoj Međi.

- To joj je bio prvi javni nastup i ona je to odradila toliko dobro kao da je godinama u kolu, a tek je počela. Ima strašnu volju i, što je najvažnije, uživa u svakoj probi, a sada kada je nastupila, dobila je još veći motiv. Sedam je mjeseci dolazila na probe, gledala nas kako plešemo i upijala. Kada je prvi put zaplesala i sve odradila bez greške, svi smo rekli: “Bez nje nikuda” - kaže predsjednica Podravine Valentina Predrevac.

Posebno su ponosni Klarini roditelji, Josipa i Stjepan, koji su joj najveća potpora.

- Klara jako voli pjevati i plesati i kulturno-umjetničko društvo joj je bila jedina opcija u našem mjestu. Kod kuće je stalno vježbala, rekla je kako će sve naučiti - i naučila je. Nama je drago vidjeti ju nasmijanu kada pleše i ne možemo biti ponosniji - kaže majka Josipa.

- Jako volim pjevati i plesati i znala sam da mogu naučiti sve korake. Jako puno sam vježbala i sada sam sretna što plešem s velikima. Nije me bilo strah prvi put nastupiti, svi su mi pomogli, i sad jedva čekam da ponovno nekamo idemo - kaže zvijezda ove priče, uvijek nasmijana Klara, koja je pokazala koliko je hrabra i uporna, a prije svega kakav je glazbeni talent i već sada ponos svoga mjesta.



Vladimir Grgurić
Seniori bi rado podučavali pomladak
KUD Podravina iz Čađavice zasad nema školu folklora, ali Klarina priča jasan je putokaz za svu djecu.

- Mi zasad nemamo školu folklora, ali upravo Klarina priča pravi je poziv i ostaloj djeci da nam se priključe i budu dio naše folklorne obitelji. Ovaj seniorski dio je vrijedan, ima nas dosta i tko god dođe od mlađih, tu smo da radimo s njim i pomognemo mu. Zapravo, to je naša najveća želja i pozivamo svu djecu da dođu i uživaju u čarima folklora, pjesme i glazbe - kaže predsjednica KUD-a Valentina Predrevac.

Kada je prvi put zaplesala i sve odradila bez greške, svi smo rekli: “Bez nje nikuda”, kažu u KUD-u

Najčitanije iz rubrike