Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA ZVONIMIRA MIŠE PAPE

Ispovijest o potrazi za identitetom
Objavljeno 10. rujna, 2021.
U Židovskoj općini Osijek ovoga je tjedna predstavljena knjiga Zvonimira Miše Pape "Zaklela se zemlja raju". O knjizi je, u nazočnosti autora, govorio autorov unuk dr. sc. Demian Papo, inače poslijedoktorand na Odsjeku za Filozofiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

- Knjiga je svojevrsna ispovijest moga djeda u njegovoj potrazi za vlastitim identitetom. Djetinjstvo je proveo u Tuzli i Bijeljini, u multikutluralnom i multireligijskom okruženju. Odgojen je kao katolik, išao je na vjeronauk, pa je čak i ministrirao u crkvi. Njegova polubraća rođena u braku majke Hrvatice s Mehmedom Kolakovićem bili su aktivni sudionici Drugog svjetskog rata. Jedan je bio ustaša, a dvojica partizani. U jednom je trenutku moj djed saznao da je njegova majka u izvanbračnoj vezi sa Židovom Jakobom Papom, koji je bio krojač u Bijeljini, ostala trudna. Nekoliko mjeseci prije rođenja moga djeda Jakob Papo pogubljen je u Jasenovcu, što će djed saznati tek kasnije od rodbine za koju u početku nije niti znao da postoji. Majka mu istinu o njegovom ocu nije htjela reći do kraja svoga života. No, klupko istine počelo se odmotavati - rekao je autorov unuk Demian Papo.

Lutajući u potrazi za vlastitim identitom Zvonimir Mišo nosio je razna prezimena - Sušan, Kolaković i Tomljenović - prije nego što je uzeo ono svoga biološkog oca.

Predstavljanje ove knjige dio je Mjeseca židovske kulture koji je prvi put priredila Židovska općina Osijek. Kako nam je objasnio njezin predsjednik Damir Lajoš, u organizaciji ovog događaja pomogli su Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Židovska općina Sombor, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i druge institucije. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike