Osijek
PRAVILNIK O ODIJEVANJU NE POZNAJE +40

Zaustavljen na vratima suda zbog kratkih hlača
Objavljeno 17. kolovoza, 2021.
- Pravilnik postoji, no morala bi postojati i fleksibilnost tijekom vrućina - kaže Joso Jovanović, ravnatelj Sudske uprave

Među brojnim uputama liječnika tijekom toplinskog vala je i nošenje lagane i prozračne odjeće. Razumljivo, protekla gotovo dva tjedna sugrađanke tako hodaju u laganim haljinama, kratkim hlačama, majicama s bretelama ili kratkim rukavima. Muškarcima pak na raspolaganju uz majice kratkih rukava ostaju tek kratke hlače ili bermude iznad ili ispod koljena. Realno gledajući, u navedenoj odjeći nema ničega neukusnog, no čini se da se to nije ticalo djelatnika Općinskog suda u Osijeku koji su sugrađanina Alana Keržea udaljili sa suda jer je ondje došao u – bermudama!



Kućni red


- Trebao sam do Zemljišnoknjižnog odjela, no pravosudni policajci uputili su me na kućni red gdje stoje razni znakovi zabrane nošenja određene odjeće. U prvi mah nisam se želio prepirati i napustio sam zgradu, no kad sam vidio da je iza mene izišla žena u suknji kraćoj nego što su moje bermude, vratio sam se – priča naš sugrađanin koji je, valja podsjetiti, u sud ušao tijekom najvećeg toplinskoga vala te nije namjeravao ići na raspravu, već samo do Zemljišnoknjižnoga odjela.

Vidjevši da haljina žene koja je izišla ne prekriva potkoljenice, a njegove bermude su duže, vratio se i rekao da bi bilo bolje da je odjenuo haljinu i to nakon što je još jedna ženska osoba, tvrdi Kerže, sišla u haljini do koljena. Policajci su mu, navodi, rekli da se ne žele prepirati s njim i vidjevši da bi moglo biti problema, naš je sugrađanin otišao, ali s gorkim okusom u ustima jer je tijekom rasprave s policajcima, kako kaže, u sud ušla još jedna djelatnica u ljetnoj odjeći, prema navedenim crtežima zabranjenoj.

- Potom se po izvadak iz zemljišnih kniga uputila moja supruga, i to odjenuvši haljinu do koljena s otvorenim ramenima i također dobila odbijenicu jer ne smije ući u haljini na bretele iako to nije bila takva haljina. I ona je pokušala pravosudnom policajcu i dvjema policajkama pojasniti da ne ide na sudsku raspravu, već da joj u prizemlju hodnika treba izvadak iz zemljišnih knjiga za ostavinsku raspravu. Na to je policajac upitao ima li dokaz o održavanju ostavinske rasprave, što ga je dovelo u poziciju sudskog administrativca, a potom se jedna od policajki smilovala i uzela od supruge broj traženog izvatka i državni biljeg te joj rekla da se vrati po izvadak. Sve to zbog bretela – zaključuje naš sugovornik, dodavši da bi cijela situacija bila smiješna da nije žalosna.

Popuštanje pravila


Zanimljivo je pak da pravilnik o kućnome redu ne donosi Općinski, već Županijski sud u Osijeku, i to za oba suda, a mi smo potom kontaktirali ravnatelja Sudske uprave i službenika za informiranje Josu Jovanovića, koji je, kako nam je sam pojasnio, upoznat sa slučajem te nam je potvrdio da sugrađanin nije pušten u zgradu suda zbog neadekvatne odjeće. No ističe kako je pravosudnim policajcima rekao da ipak malo popuste tijekom toplinskoga vala, no naglašava da se stranke doista znaju pojaviti na vratima suda u svakakvim izdanjima.

- Naravno da ne mogu ući u potkošulji, papučama ili nečem sličnome. Nažalost, nismo propisali dužinu odjeće, pa ne mogu komentirati jesu li ženske osobe koje su prošle pokraj sugrađanina imale kratke ili prikladne haljine, no svakako je propisano da odjeća bude pristojna. Revidirao sam situaciju tijekom jakih vrućina i rekao policajcima neka sami procijene, odnosno pomognu stranci na vratima – pojašnjava Jovanović upućujući stranke na izvadak o kućnome redu koji se, smatra, treba poštovati. Ipak, tijekom ovakvih dana kao što su protekli i gdje se temperature penju gotovo do 40 stupnjeva, smatra ravnatelj Jovanović, treba biti fleksibilan. Naglašava i da dolazak na sud za stranke nije svakodnevan, pa ih upućuje da ipak vode računa o tome kako su odjevene taj dan kad trebaju ući u sud.

- Za vrijeme rasprave takvo što ne dolazi u obzir, ali ako nekome treba papir, rekao sam djelatnicima da osobu ili puste ili da joj pomognu – još jednom naglašava Jovanović.



Marija Mihelić
Pravosudni policajci priskaču u pomoć
U opisanom slučaju stranci je u susret izišla policajka, a ovaj događaj zacijelo nije i jedini koji se dogodio ovoga ljeta. Gledajući objektivno, sudstvo u Hrvatskoj ima puno više problema od bretela i bermuda, no, s druge strane, reda se mora držati. Stoga bi bilo uputno voditi računa o dress codeu u ustanovama gdje je to jednostavno pisano pravilo. Uz naglasak da pravilo treba vrijediti i za stranke, ali i za djelatnike suda. Bilo da su muškarci ili žene.

Možda ste propustili...

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

Najčitanije iz rubrike