Osijek
GLAVNI OSJEČKI IMAM SENAD EF. HEVEŠEVIĆ

Gradnja Islamskog centra Osijek počinje krajem ove godine
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Zbog manjeg broja muslimanskih vjernika, ali i financijske uštede, Islamski centar bit će manji nego što je bilo predviđeno

Ako se sve bude odvijalo onako kako je predviđeno, gradnja osječke džamije mogla bi početi krajem ove godine. To nam je u razgovoru rekao glavni osječki imam i prvi čovjek Medžlisa Osijek Senad ef. Hevešević.



Prema njegovim riječima, obavljene su sve radnje glede pripreme projektne dokumentacije, uključujući i produženje građevinske dozvole. Jedan od razloga zašto je projekt gradnje džamije u Osijeku usporen, vezan je uz smanjenje kvadrature budućeg Islamskog centra koji će se graditi u blizini islamskog groblja, na jugoistočnoj periferiji grada.

Ušteda


- Odlučili smo se za radnju nešto manjeg kompleksa Islamskog centra zbog realnih uvjeta u kojima se nalazimo. S jedne strane naša zajednica nešto je manja nego što je to bila ranije, a s druge ovo je prilika da uštedimo i nešto novca namijenjenog gradnji našeg centra. Uostalom, u pitanju je i njegovo održavanje u godinama koje slijede. Prvobitni projekt, koji je načinio arhitektonski ured Proarh iz Zagreba, na čelu s arhitektom Davorom Matekovićem, praktički ostaje isti kada je riječ o vanjskom izgledu. Smanjeni su samo gabariti. Umjesto 1400 četvornih metara, Islamski centar prostirat će se na 825 četvornih metara korisnog prostora. Uz molitveni prostor i džamiju, koja će biti veličine 140 do 150 kvadrata te mušku i žensku abdesthanu, odnosno mjesto na kome se obavlja obredno pranje uoči obavljanja molitve ili namaza, Islamski centar imat će i druge sadržaje. Tu svakako valja istaknuti i restoran koji će biti otvorenog tipa, multifunkcionalna dvorana namijenjena obrazovnim sadržajima, s knjižnicom, uredski prostor i imamski stan. Islamski centar u Osijeku će svojim prostorom biti mnogo manji od zagrebačkog ili riječkog, ali zato će biti prikladan te će sadržavati i parkiralište za posjetitelje. S promjenom projekta morali smo ići i u promjenu dokumentacije, što je odradio arhitektonski ured Proarh d.o.o., koji je i autor prvotnog rješenja. Očekujemo da bi gradnja Islamskog centra počela krajem ove godine. Ono što je još pred nama jest izbor izvođača radova - rekao nam je Hevešević.

Diskretni ezan


On je spomenuo i da još nije u potpunosti riješeno pitanje financiranja ovog projekta. U javnosti su se mogle čuti informacije kako je osječki projekt dodatno usporila gradnja Islamskog centra u Sisku. Svoj doprinos svemu dala je i koronakriza. Kako je rečeno, Islamska zajednica u Hrvatskoj nije spremna ulaziti u dva velika projekta odjednom, a kada posao u Sisku bude gotov, tada počinje gradnja Islamskog centra u Osijeku. Inače, islamska zajednica u Osijeku djeluje organizirano od 1927., a o gradnji džamije u našem gradu otvoreno se razgovaralo još za vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske.

Saznajemo da će novi bogoštovni prostor omogućiti klanjanje i ženama. One će od muškaraca biti odvojene tako što će se stubama moći popeti na svojevrsnu galeriju. Sadašnji mesdžid u Zagrebačkoj ulici 35 tu opciju nema, što je obeshrabrivalo muslimanke da sudjeluju u klanjanju. Džamija u sklopu osječkog Islamskog centra imat će i minaret koji bi prema prvobitnom projektu trebao biti visok 30 metara. Učenje ezana (poziva na molitvu) s osječkog minareta trebalo bi biti vrlo tiho i trebalo bi se čuti isključivo u neposrednoj blizini džamije. U sklopu Islamskog centra predviđen je prostor i za mali trg koji bi trebao biti mjesto susreta. U neposrednoj blizini Islamskog centra bit će sagrađeno i malo športsko igralište.



Draško Celing
POKROVITELJ IZ ARAPSKOG SVIJETA
Efendija Hevešević ističe kako gradnja Islamskog centra neće biti na teret hrvatskih poreznih obveznika. Ako Grad Osijek, ili Republika Hrvatska, budu u nečemu i sudjelovale, to neće biti neki veliki iznosi. Na naše pitanje o tome da bi glavnina novca vjerojatno mogla doći iz neke bogate arapske zemlje, osječki imam odgovara potvrdno. Prema njegovim riječima to pitanje još uvijek nije riješeno. Investitor gradnje Islamskog centra u Osijeku je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. Donacije koje se očekuju ovise o daljnjim dogovorima.

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike