Regija
PROJEKT U OPĆINI VILJEVO

Odvojeno prikupljanje otpada - od kolovoza
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
VILJEVO



Općina Viljevo od kolovoza kreće s odvojenim prikupljanjem otpada zbog prilagodbe novom Zakonu o gospodarenju otpadom. U sklopu nadogradnje individualnog sustava gospodarenja komunalnim i reciklabilnim otpadom, svim kućanstvima su dodijeljeni spremnici za otpad, čime će se osigurati kontrola nad vlastitim otpadom, a očekuje se i povećanje količina odvojeno prikupljenog otpada. Odvojenim prikupljanjem otpada, naime, smanjuju se količine otpada koje će se trajno odložiti na odlagalište te se ujedno prikupljaju sekundarne sirovine koje se mogu ponovno materijalno i energetski iskoristiti.

Razdvajat će se miješani otpad te sekundarne sirovine - papir (karton) i plastika. Kućanstva su već imala zelene spremnike za miješani komunalni otpad, a ovog proljeća Općini Viljevo isporučeni su plavi za papir i žuti za plastiku, a mještani su ih preuzeli bez naknade. ‘‘Spremnike je Općina osigurala u okviru projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada prijavom na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj projekta je uspostava odvajanja otpada na mjestu nastanka kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada te povećale količine reciklabilnog otpada. Nabava spremnika sufinancirana je s 85 posto nepovratnih EU sredstava, dok je ostatak financirala Općina Viljevo i Fond za zaštitu okoliša‘‘, rekao je načelnik Općine Viljevo Dominik Knežević.

Dodijeljeni su standardizirani spremnici volumena 80 litara. Eko Flor Plus d.o.o. Oroslavje kao ovlašteni davatelj usluga miješani komunalni otpad prikupljat će tri puta mjesečno, i to utorkom. Napominju da će se prikupljanje miješanog komunalnog otpada provoditi u dvije smjene, pri čemu je moguće i u poslijepodnevnim satima.

Reciklabilni otpad (papir i plastika) prikupljat će se jednom mjesečno, a do kraja godine, prema utvrđenom rasporedu, odvozit će se 31. kolovoza, 28. rujna, 26. listopada, 30. studenoga i 28. prosinca. Korisnici su dužni voditi brigu o vlastitim spremnicima te ih u dane odvoza postavljati na mjesto za preuzimanje i pražnjenje. Odvoz glomaznog otpada bit će 8. listopada, a korisnici su dužni izvršiti prijavu najkasnije tri dana prije preko e-adrese: glomazni@eko-flor.hr. ili na broj telefona 049/587 837.

Za sve ostale vrste otpada koje su odvojili u kućanstvu, mještani će imati na raspolaganju mobilno reciklažno dvorište. Odlaganje otpada u mobilno reciklažno dvorište na području Općine Viljevo do kraja godine bit će omogućeno 26. kolovoza i 25. studenoga, i to na javnim površinama u naseljima Viljevo, Ivanovo, Kapelna i Krunoslavlje. O točnom radnom vremenu mobilnog reciklažnog dvorišta u pojedinim naseljima korisnici će biti pravovremeno obaviješteni preko obavijesti na kućnu adresu. Također, korisnici će biti obaviješteni i o odvozu miješanog komunalnog otpada i reciklabilnih vrsta. S.Fridl
Miješani otpad prikupljat će se tri puta mjesečno, i to utorkom, a papir i plastika jednom mjesečno

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike