Regija
BEZ PREDAHA ZA LOVASKE VATROGASCE

Spašavanje drvoreda tisućama litara vode
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
Izrazito visoke temperature krive su za sušenje mladih breza duž prepoznatljivog drvoreda, pa su ih vatrogasci zalijevali
LOVAS - Za ekipu lovaskih vatrogasaca ovog ljeta, prema svemu sudeći, nema predaha. Osim danonoćnih dežurstava tijekom žetve i brojnih intervencija zbog jakog nevremena koje je prije 10-ak dana pogodilo Lovas i Opatovac, angažirali su se i - na spašavanju od suše nadaleko poznatog drvoreda po kojem je i prepoznatljiv ulaz u srijemsko selo Lovas.

Izrazito visoke temperature su, naime, "krive" što su se mlade, već ozelenjene breze, počele sušiti. Inače, riječ je o drvoredu što se proteže s obje strane oko kilometar duge ceste koja, od skretanja s prometnice Sotin - Tovarnik, vodi do Lovasa. "S našim vatrogasnim vozilom smo po dva puta tjedno zalijevali mlade breze, a svaki put je to bilo 2000 litara vode. Nadamo se da će to spasiti, ako ne sve, bar dio mladih breza. Jer svi kažu da je naš ulaz u selo ‘opasan‘ brojnim brezama jedinstven, u svako godišnje doba", kaže predsjednik lovaskog DVD-a, 22-godišnji student Dragan Sabljak.

U akcije spašavanja breza deset je DVD-ovaca odlazilo u kasnim večernjim satima. Odazvali su se pozivu općinskih vlasti nakon što je šteta primijećena. Načelnica Tanja Cirba kaže kako će, s najavom novih velikih vrućina, iznova zalijevati mlade i skupe sadnice kojima svake godine, koliko im to budžet dopusti, obnavljaju svoj poznati drvored. Godišnje, dodaje, zasade od 30 do 40 "novih" breza. "Velika hvala našim vrijednim i savjesnim vatrogascima što su se, zalijevanjem, pridružili akciji spašavanja našeg drvoreda", zaključila je Cirba i dodala da lovaski DVD čini "mlada i marljiva" ekipa.

Unatoč nedostaku i(li) potrebnom zanavljanju vozila i opreme, lovaski vatrogasci su i dežurali tijekom 20-ak dana žetve, u smislu prevencije mogućih požara. "Srećom, sve je dobro prošlo u poljima", kaže Sabljak, i navodi kako je u DVD-u 30-ak članova od kojih su 22 operativna vatrogasca. Imaju jedno navalno i jedno vozilo za tehničke intervencije, starosti oko 30 godina, dok su nedavno donacijom Hrvatske vatrogasne zajednice dobili kombi-vozilo za prijevoz vatrogasaca na intervencije. A njih je za posljednjeg nevremena, 18. srpnja predvečer, bilo "u par dana više nego ikad".

- Padala su stabla na ceste, podrumi i šahtovi plivali su u vodi, bilo je odrona zemlje i kamenja... - govori Sabljak, dodajući da su od vodene bujice spašavali i kuću u Lovasu pod zaštitom UNESCO-a.

Brzom reakcijom ispumpavali su seljanima podrume, prali ceste od blata i odrona, uklanjali stabla... i po Lovasu i Opatovcu, zajedno s općinskom komunalnom službom. Inače, jak vjetar, obilna kiša i ponegdje ledotuča nanijeli su goleme štete, pa je za područje općine Lovas proglašena elementarna nepogoda. Sada je u tijeku zbrajanje šteta na ukupno oko 400 hektara pod suncokretom i kukuruzom, gdje je stradalo i do 90 posto usjeva, a štete su i na vinogradima i nasadima malina.



Sanja Butigan
JAVNO "HVALA" I ZA SPAS MAČKE IZ BUNARA
Predsjednik lovaskog DVD-a reći će i da uobičajeno nemaju, srećom, puno požara, dok tehničkih intervencija zna biti više. Zbog jedne im je upućeno i javno “hvala” na općinskoj FB stranici jer su - spasili mačku iz bunara. Nesretni je ljubimac tri dana proveo na dnu susjedova bunara, a vlasnici su zahvalili “dobrim ljudima koji su nesebično odvojili svoje vrijeme i pritekli u pomoć”. Uz redovite vježbe lovaski DVD-ovci nađu vremena i za djecu. Imaju ih 20-ak do 15 godina koji se uče dobrovoljnom vatrogastvu, a i ugostili su vrtićarce i darivali ih vatrogasnim bojankama.

Dragan Sabljak.

predsjednik DVD-a Lovas

- Zbog nevremena, 18. srpnja predvečer, bilo je u par dana više intervencija nego ikad. Padala su stabla na ceste, podrumi i šahtovi plivali su u vodi, bilo je odrona zemlje i kamenja...

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike