Osijek
ZAŠTITA OD POŽARA TIJEKOM URBANIH VRUĆINA

Ne palite na otvorenome!
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Nije dopušteno spaljivanje otpadnih tvari na okućnicama, u dvorištima zgrada...

Osijek, pokazalo se to tijekom njegove recentnije povijesti, nije imun na požare, ali oni nisu poput onih koji se događaju u Kanadi ili Cipru i koji su vezani uz klimatološke promjene, nisu ni poput onih sezonskih koji se tijekom ljeta događaju na jadranskoj obali. Uzroci su osječkih požara urbani - zbog neispravnosti na industrijskim postrojenjima, neodržavanju dimnjaka, posebice ondje gdje je grijanje na kruta goriva, samozapaljenja automobila u prometu gradskim prometnica, ljudskog nemara... No upravo zbog takvih mogućih događanja u gusto naseljenoj sredini bilo kakav plamen koji se otme kontroli u tren može prouzročiti enormne štete i zaprijetiti "polovini" grada.



Ipak, nisu ni za Osijek zanemarive opasnosti od urbanih vrućina. Upravo zbog toga su i u nas pojačane mjere opreza, što, primjerice, podrazumijeva učestaliju provedbu mjera na uređivanju i održavanje poljoprivrednih rudina te mjera zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu. Uostalom, u tijeku je žetva pšenice, a Osijek je, ne treba to posebno podsjećati, okružen poljima.

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka, uz koordinaciju komunalnog poduzeća Unikom, dužan je sustavno pratiti i nadzirati stanja odlagališta otpada i trajno poduzimati mjere u smislu uređenja, osiguravanja, čuvanja ili zabrane korištenja odlagališta te ostale mjere za sanaciju nekontroliranih "divljih" odlagališta.

Grad Osijek ima uređeno normativno područje zaštite od požara na svome području kroz Plan zaštite od požara, potom i provedbeni plan unaprjeđivanja zaštite od požara. U odnosu prema "vatri na otvorenom" progovara se u i Komunalnom redu. Tako se na javnim površinama zabranjuje paljenje otpada, lišća i slično; na javnim zelenim površinama zabranjeno je ložiti vatru, potpaljivati drveće...

Člankom 13. propisano je kako nije dopušteno "... spaljivanje svih otpadnih tvari na prostorima okućnica, predvrtova, dvorišta zgrada i drugih površina koje su uz površine javne namjene". Tu je i odluka iz članka 18. u dijelu označavanja i nesmetanog pristupa hidrantima, vatrogasnim pristupima i prolazima - zabranjeno je onemogućavanje pristupa protupožarnim hidrantima te oštećivanje, neovlašteno ili nenamjensko korištenje hidranata. Zabranjeno je oštećivanje, skidanje ili prekrivanje natpisnih ploča za oznaku hidranta s pročelja zgrade i građevina.

Naposljetku, Grad Osijek u svome planu operativne provedbe Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, a u svrhu prevencije, dužan je kontinuirano "preko medija, tiska, opće informativnog tiska, informacija ili javnih informacija, sukladno važećim propisima iz područja medija, kontinuirano upozoravati na postojeće opasnosti od nastajanja požara, a time i velikih materijalnih šteta te neprekidno preventivno djelovati na smanjenju mogućnosti uzroka i posljedica nastajanja požara kao i o stupnju eventualne opasnosti od požara i širenja požara".




Dario Kuštro
Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike