Regija
55. VEZOVI POČELI DOGAĐAJIMA U ĐAKOVAČKOM VINOGORJU

U vezovska dva tjedna više od 40 programa, od Lada do Budimpešte
Objavljeno 19. lipnja, 2021.
Prvim Danima otvorenih vinskih podruma đakovačkog vinogorja, i to u vinskom podrumu Đakovačko-osječke nadbiskupije i na vinsko-turističkoj cesti Zlatarevac u Trnavi, počeo je program 55. Đakovačkih vezova, koji je, dakako, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, podložan promjenama i prilagodbama.

U dva tjedna, sve do 4. srpnja, Đakovo je otvorena pozornica za više od 40 programa obuhvaćenih 55. Vezovima, čija je zemlja partner Mađarska. Šest društava iz RH i FA Bartok iz Budimpešte predstavit će njezinu tradicijsku kulturu, gastronomiju i običaje nastupima u Velikom parku, na korzu te u svečanom mimohodu Vezova 4. srpnja. U dva vezovska tjedna u gradu se nižu izložbe - ona fotografija autorice Silvije Butković - Poljem ravnim pustit ćemo vrance (Kuća Reichsmann, 21. lipnja, 20 sati), kao i etnoizložba Vuneni prekrivači iz fundusa Muzeja Đakovštine (1, srpnja, 19 sati), izložba dječjih likovnih radova i dr. Tu su i radionice za djecu i odrasle, koncert KUD-a Tena, kao i vokalno-instrumentalni koncert Lada (Veliki park, 3. srpnja, 19 sati). Dio Vezova su i Ivanjski krjesovi u parku, pučko crkveno pjevanje, predstavljanje vezovske Revije, konjička natjecanja na Hipodromu, glazbeni Nebeski hvalospjev, višednevni glazbeni program na pozornici na parkiralištu iza Male crkve uz Lole, Dyaco, Slavonia, band, Slavonske dukate/Garave, soliste tamburaške glazbe - Sanju Hajduković, Tenu Kopić i dr., klapu Rišpet, Jelenu Rozgu, Kedžu... Za filmofile su 24. i 25. srpnja na programu 12. Đakovački rezovi i Etno film festival Srce Slavonije, uz projekcije online i na korzu filmova iz RH, Portugala, Italije, Senegala, Kolumbije, Bangladeša itd. Mali vezovi će 27. srpnja potvrditi budućnost Vezova povorkom korzom i programom u Velikom parku.

Svečano otvorenje 55. Vezova je u petak, 2. srpnja, u 21 sat, uz izravan TV prijenos, ispred katedrale, scenskom slikom Moja duša bećarska, prema scenariju Mirka Ćurića, a režiju potpisuje Darko Milas. Potom je na parkiralištu nastup Slavonskih lola. U subotu, 3. srpnja, folklorni je program u Velikom parku, a konjički na Hipdoromu. U nedjelju, 4. srpnja, u 8.30 kreće svečani mimohod s 40-ak folklornih skupina. I toga dana u parku je folklorni program - od folklora Slavonije i Baranje, RH do međunarodne smotre. U katedrali je nakon povorke misa, a na Hipodromu konjički program. Vezovi će biti zatvoreni u nedjelju navečer u Velikom parku programom Slavonijo, zemljo plemenita, uz izbor najljepšeg narodnog ruha među djevojkama, snašama i momcima, dodjelu nagrada i glazbeni program. Potom je na pozornici na parkiralištu iza Male crkve nastup tamburaških sastava Izvor, Dyaco, Brace.

Dani otvorenih vinskih podruma đakovačkog vinogorja nastavljaju se u subotu i u nedjelju. S. Župan
Šampioni 34. Bonavite među 175 uzoraka
Trnavački dio 1. Dana otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja ujedno je i 34. Bonavita, koja je već godinama prateća priredba Đakovačkih vezova. Drugu godinu zaredom Bonavita se zbog epidemiološke situacije održava u posebnom izdanju. Na ocjenjivanje je stiglo 175 uzoraka vina iz regije. Šampion je predikatnih vina Traminac ledeno vino iz 2018. Kutjeva d.d. Šampion graševine i suhih mirnih vina je graševina Mitrovac suha iz 2019. Peraka d.o.o. Kutjevo, a šampion crnih vina Merlot iz 2019. godine Belja d.d.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike