Regija
I ODMOR I UZBUĐENJE

Prošetajte se dvorcima i Ulicom zaboravljenog vremena, uđite u gatore
Objavljeno 19. lipnja, 2021.

Baranja, regija između Dunava, Drave i Mađarske, zadnjih je godina dva puta proglašena najuspješnijom ruralnom turističkom destinacijom. Upravo su ruralnost, autohtone delicije, netaknuta priroda i vrhunska vina temelj primamljive turističke ponude o kojoj se, kako vrijeme odmiče, sve dalje čuje. Gosti neće ostati uskraćeni ni za zabavne i adrenalinske sadržaje, a domaćini će ih rado upoznati i s burnom baranjskom poviješću, čiji su svjedoci i stari dvorci u Tikvešu, Bilju te Dardi. Specifičan vremeplov nudi Ulica zaboravljenog vremena u Karancu, u kojoj je stara brijačnica, kovačnica, ledara, gostionica...



Doživljaj minulih vremena očekuje posjetitelje i na Plemićkoj ruti Virovitičko-podravske županije, gdje se nalaze i obnovljeni Ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća, u Noskovcima, danas poznat kao Dravska priča, Centar za posjetitelje - Dvorac Janković u Suhopolju, heritag hotel Kurija Janković u Kapeli Dvoru.

I baranjska ravnica ima svoje brdo, 243 metra visoku uzvisinu Bansku kosu, ili Baranjsku planinu, Banovo brdo, kako je nazivaju Baranjci. Ispresijecana je surducima, strmim, duboko usječenim putovima u brdu, nastalim proširivanjem vododerina. Uz njih su stari vinski podrumi i gatori, svojevrsni tuneli sa samo jednim ulazom, i po nekoliko desetaka metara (u dužinu) iskopani u baranjskom lesu u kojima je temperatura u svako godišnje doba slična i stoga idealna za čuvanje vrhunskih vina. U krajoliku Baranjske planine nedavno su uživali sudionici Wine & Walka iz cijele Hrvatske, njih približno 350. Uzvisina je već upisana i na biciklističke karte, kroz nju ili u njezinoj neposrednoj blizini prolaze i europski biciklistički koridori. Nema biciklista koji se ne bi okušao na "baranjskom Garmischu", najstrmijem dijelu uspona na Banovom brdu (dug je približno 200 metara, a nagib je 24 posto), smještenom na vinskoj cesti koja prolazi kroz blagorodne beljske vinograde.

U Virovitičko-podravskoj županiji uspostavljena je mreža od čak 535 kilometara označenih biciklističkih staza koje su podijeljene u 13 tematskih ruta, a dio ih se odnosi na nastavak dviju poznatih međunarodnih biciklističkih ruta - Drava rute i EuroVela 13 - Rute željezne zavjese. Rute mogu zadovoljiti različite biciklističke zahtjeve, i rekreativne i profesionalne, ima ih kraćih i dužih, nizinskih i brdskih, manje i više zahtjevnih. Nedavno je dobivena i oznaka Bike and Bed standarda destinacije Slavonija i Podravina za Virovitičko-podravsku županiju. Bike and Bed međunarodno je prepoznata oznaka koja cikloturistu omogućuje pronalazak smještajnih objekata koji udovoljavaju njegovim specifičnim potrebama. Posjetiteljski centar Dravska priča ima 76 bicikala za posjetitelje različitih uzrasta i odgovarajuću opremu (kacige, prsluci). Prema zahtjevima posjetitelja moguće je organizirati biciklističke ture različite dužine i s razgledavanjem atraktivnih pozicija na svakoj od pojedinih ruta uz stručno vodstvo. I.G./V.G.
EuroVelo 6 spaja Atlantik i Crno more, a u Hrvatskoj je

njegov dio nazvan

Dunavska ruta, od Mađarske do Srbije

535

kilometara označenih biciklističkih staza u Virovitičko-podravskoj

je županiji

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike