Osijek
BLAGDAN SV. ANTUNA

Mirno prijepodne u Tvrđi
Objavljeno 13. lipnja, 2021.

Nema nama našeg svetog Ante bez kiše, potiho su komentirali vjernici koji su danas pohodili Tvrđu kako bi nazočili ranim, noćnim misama. Oni koji su došli na jutarnja bogoslužja (7,30 i 9 sati) imali su više sreće, njih je dočekalo sunce u dvorištu franjevačkog samostana Svetog križa...

U Tvrđi se danas obilježava blagdan svetog Antuna Padovanskog, koji osim vjerskog ima i pučki prizvuk. Jedini je to kirbaj koji se u Osijeku godinama javno obilježava, bez obzira o kojem državnom sustavu je riječ. Nedjeljno prijepodne proteklo je mirno - na Trgu svetog Trojstva raspoređeni su štandovi s uobičajenom kirbajskom ponudom, od prehrambenih namirnica i suvenirskih artikala do, neobično puno, štandova s ponudom robe i obuće. Uz to danas je i premijerni nastup naše nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu pa je prisutna i nogometna ikonografija, posebice u kafićima.

Sa oltara poruke o tome kako se Antun, koji potiče iz velikaške obitelji, ipak odlučio za svećenički poziv. "Živio je u siromašnih kolibicama, bio je više gladan no sit, često bolestan... no bilo je to njegovo blago koje mu je Isus obećao i zbog kojeg je napustio zemaljsko blago. Sveti Antun je rekao kako na prvom mjestu nije ona zemlja u kojoj si rođen, na prvom mjestu je nebeska domovima", poruka je jutarnjeg evanđelja.

Poslijepodne mise su od 16, 18, 19,30 te u 21 sat.  Uz svetu misu u 18 sati u samostanskom će dvorištu biti blagoslov djece i ljiljana.

Važna obavijest - u Tvrđu se ne može automobilima, ali ima dovoljno parkirnih mjesta u Zagrebačkoj, ulici Istarskoj, kralja Zvonimira...D.Ku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike