Osijek
BLAGDAN PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Misu predvodi banjalučki biskup Franjo Komarica
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
U petak se u katoličkim crkvama slavi blagdan Presvetog Srca Isusova. S obzirom na to da je riječ o pobožnosti koju su najviše promicali oci isusovci, vjerojatno će najsvečanije biti u Svetištu Srca Isusova u sklopu Rezidencije Družbe Isusove u Stepinčevoj ulici 27. Svečanu svetu misu u petak u 19.30 sati predvodit će banjalučki biskup, mons. dr. sc. Franjo Komarica.

Svete mise kod isusovaca na sam blagdan bit će u 6, 7.30, 9, 10.30, 12, 17 i 19.30 sati. Ovome je blagdanu prethodila devetnica koja je počela 2. lipnja. O ovom smo blagdanu razgovarali s litugičarom, izv. prof. dr. sc. vlč. Zvonkom Pažinom s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, koji pastoralno djeluje kao župnik Župe Duha Svetoga u Čepinu.

- Još u srednjem vijeku postojao je kult štovanja Kristove muke, Kristove krvi i Kristova probodenog srca kao simbola njegove žrtve i mučeništva. U Evanđelju po Ivanu stoji rečenica: 'Kada dođoše Isusu i vidješe da je već mrtav, njemu ne prebiše golijeni, nego jedan od vojnika kopljem probode bok pa odmah poteče krv i voda' (Iv 19, 33). Što se tiče štovanja Presvetog Srca Isusova, tome su najviše pridonijeli sv. Ivan Eudes i sv. Margareta Marija Alacoque. Tu nastaje pobožnost prvih petaka vezana uz redovitu svetu ispovijed i svetu pričest. Treba kazati da su pobožnost Presvetom Srcu Isusovu širili i još to čine isusovci. Nije slučajno što se isusovačka bazilika u Zagrebu zove upravo po Srcu Isusovu, baš kao i isusovačko svetište u Osijeku. Čak i ona crkva koju su isusovci trebali graditi na prostoru današnje gradske tržnice trebala je nositi ime Presvetog Srca Isusova. Zašto srce? Srce s jedne strane prikazuje Isusovu žrtvu, ono je, kako svjedoče Evanđelja, bilo probodeno vojnikovim kopljem. S druge strane, srce je simbol Božje ljubavi jer je Krist iz Božje ljubavi za nas sebe predao. Pobožnost Srca Isusova godinama je u Crkvi bila vrlo korisna i važna, naročito u ono vrijeme kada su se vjernici jako rijetko pričešćivali jer su bili u strahu da nisu za pričest dovoljno dostojni. Naime, preporuka neka se ljudi jedanput mjesečno ispovijedaju i pričešćuju bila je velika novost i korak naprijed. Mnogi su se zahvaljujući pobožnosti prvih petaka približili Crkvi - objašnjava Pažin. D. Celing


Najčitanije iz rubrike