Osijek
NOVI KORISNICI URBANIH VRTOVA

Majić: Uzgojite i vi svoje i domaće
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Ne samo s područja Juga 2 nego i građani iz svih drugih dijelova grada gotovo svakodnevno obrađuju parcele na Rastancima, u popularnim Urbanim vrtovima. Da interes građana ne jenjava potvrdila nam je i predsjednica udruge OSvrt Sofija Majić, rekavši kako je radove u proteklom razdoblju tek poremetila kiša, no s dolaskom ljepšega vremena korisnici vrtova već i ubiru plodove svoga rada.

- Još su tri parcele u upotrebi, no ima i slobodnih parcela, pa pozivam građane da se jave ako žele svoj komad zemlje gdje bi sadili i sijali ono što žele. Drago mi je što je došlo i nekoliko mladih ljudi. Inače, trudimo se da im ustupimo parcele koje su već obrađivane, jer ima korisnika koji su odustali pa takve parcele prepuštamo drugima - pojašnjava Majić.

Podsjetimo, na Rastancima je ukupno 180 parcela koje je Grad Osijek besplatno ustupio na raspolaganje onima koji ih žele koristiti. U upotrebi ih je stotinjak, a svaka od njih površine je 50-ak četvornih metara. Valja istaknuti kako su prve sadnice ondje posađene prije sedam godina i od tada brojni korisnici ne skrivaju zadovoljstvo što imaju prostor gdje mogu uzgajati vlastito povrće. Majić se nada da će uskoro oko urbanih vrtova biti postavljena i ograda, što će onemogućiti ulazak na parcele psima, što je dugogodišnji problem.

Inače, udruge koje se nalaze na prostoru Juga 2 nekoliko puta godišnje izlažu i svoje proizvode, pa tako i okupljeni u udruzi OSvrt. Zbog epidemioloških mjera tijekom nedavne proslave Dana Gradske četvrti “Jug 2” to nije bilo moguće organizirati, odnosno mjere su popustile tek dan ranije. Stoga nije isključeno, kaže naša sugovornica, da se taj sajam udruga održi u skorije vrijeme. Točan datum održavanja još nije poznat, no u međuvremenu, kaže Majić, pozivaju se svi sugrađani da podnesu zahtjeve u Grad Osijek za korištenje parcela, odnosno ako žele, prethodno se informiraju u udruzi OSvrt.

- Navodno je aktualno nekoliko zahtjeva i jedva čekamo nove korisnike. Ovdje se i družimo, ali i radimo kako bismo uzgojili svoje i domaće – poziva predsjednica Majić.

M. Mihelić



Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike