Regija
PRI KRAJU JE ISPITIVANJE TLA

Uskoro počinje gradnja virovitičke brze ceste
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
VIROVITICA

Privode se kraju pripremni radovi na ispitivanju tla za potrebe gradnje dugoočekivane brze ceste Bjelovar – Virovitica – granični prijelaz Terezino Polje. Riječ je o arheološkim iskapanjima, seizmičkim ispitivanjima tla, katastarskim izmjerama i posljednjim izvlaštenjima kako bi radovi na etapi 3, konkretno, čvor Špišić Bukovica – čvor Virovitica, mogli početi već za tjedan ili dva. Saborski zastupnik Josip Đakić, jedan od onih koji je od prvog dana gurao projekt u Saboru, kaže kako je to početak kraja borbe s administracijom. Podsjetio je Đakić kako se ideja o prometnoj žili kucavici tog područja posljednjih desetak i više godina mijenjala od autoceste do brze ceste.

– Imali smo prvo lokacijsku dozvolu i bila je planirana autocesta. Odrađene su stotine rasprava, usklađivanja, napravljena je studija utjecaja na okoliš, a onda se nakon nekog vremena pokazalo da je potrebnija brza cesta. Zatim se sva administracija ponovila, ponekad su svi gubili živce i htjeli odustati, ali bili smo svjesni da ovaj projekt mora zaživjeti i već se jednom pokrenuti jer o njemu ovisi ne samo gospodarstvo cijelog kraja nego i građani – ističe Đakić, napominjući kako se potpisivanje ugovora za početak radova za treću etapu očekuje već za koji dan, a potom i radovi na dionici u duljini od 5,5 kilometara. Procijenjena vrijednost radova je 78 milijuna kuna.

– Rezultat je ovo intenzivnih sastanaka s Hrvatskim cestama. Brza cesta planirana je u tri etape, a projektanti su prihvatili da prvo naprave projekt etape 3, čvor Špišić Bukovica – čvor Virovitica. Slijedi etapa 2, Virovitica – Terezino Polje, i drugi dio, Špišić Bukovica – Velika Pisanica. Na bjelovarskom dijelu radi se projektna dokumentacija za brzu cestu do Velike Pisanice, čvor Bilogora, koji će spajati Pitomaču, Vukosavljevicu, Turnašicu, Kladare, Kloštar Podravski i sva okolna mjesta – objašnjava Đakić te naglašava kako su sredstva za etapu 3 već osigurana. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike