Regija
KRAJ PROMETNIM ČEPOVIMA KOD POŠTE I GRADSKOG PARKA

Mini kružni tok na raskrižju Zagrebačke i Ulice dr. Franje Račkog za sigurniji promet
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
ŽUPANJA - Na raskrižju Ulice dr. Franje Račkog i Zagrebačke, kod zgrade pošte i gradskog parka, počela je gradnja kružnog raskrižja koje se pokazalo kao najbolje rješenje za regulaciju i povećanje sigurnosti prometa.Potreba za kružnim tokom pojavila se prije nekoliko godina nakon osjetnog povećanja prometa u tom dijelu grada. Naime, u sklopu rekonstrukcije prometnice koja spaja Ulicu dr. Franje Račkog i Aleju Matice hrvatske 2016. godine probijena je cesta kojom se od Konzuma u Velikome kraju, kroz Aleju Matice hrvatske i pokraj središnjeg gradskog trga, uz Restoran Lambada, automobilom može doći do pošte. Vozilima je tada prečicom konačno omogućen izlazak na Ulicu dr. Franje Račkog, a da ne moraju, kao što je to bio slučaj do tada, obilaziti cijeli centar grada kako bi stigli i do Zagrebačke i Vinkovačke ulice, koja je u posljednje vrijeme prometno najopterećenija cesta u gradu.

Radovi uključuju manje građevinske korekcije položaja pješačke staze i pješačkog prijelaza na privozima iz Ulice Franje Račkog (iz smjera policije) i Zagrebačke ulice, te izgradnju prijevoznog središnjeg otoka i razdjelnih otoka.

- Ovo raskrižje je specifično po tome što je malo smaknuto, nije pravilno, i tu dolazi do zastoja. U razgovorima s policijom došli smo do zadovoljavajućeg rješenja koje je izradio prometni stručnjak. Radi se o uređenju mini kružnog toka. Radijus je dva metra, promjer kružnice je četiri metra. Od kružnice do vanjskih rubnjaka ostaje 4,20 metara za promet vozila, što zadovoljava potrebe osobnih i kombi-vozila. I sama površina kružnog toka bit će također asfaltirana, te će se u slučaju potrebe moći i pregaziti - pojašnjava Josip Nikolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje.

Promet će ondje biti reguliran horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, prilagođavanjem prometnim znakovima i bojenjem kolnika, a bit će potrebno izmjestiti i dva pješačka prijelaza. Nikolozo napominje da nije riječ o velikim građevinskim zahvatima i da je završetak predviđen do kraja tjedna. Pristupne ceste, dio Zagrebačke i dio Ulice dr. Franje Račkog, od postojećeg kružnog toka do pošte, bit će privremeno zatvorene za promet osobnih vozila radi sigurnijeg izvođenja radova. Ukupna vrijednost je oko 75.000 kuna.

- Riječ je o malom građevinskom zahvatu, ali s velikim korekcijama u prometnom obilježavanju. Policija je dala suglasnost na ovakav projekt, također ga smatraju sigurnijim rješenjem. Uređenje mini kružnog toka povećat će sigurnost u prometu, kako zbog smanjene brzine prolaska kroz raskrižje, veće protočnosti vozila i manje konfliktnih točaka, tako i zbog uređenijeg pješačkog prometa i prevencije mogućnosti nastanka prometnih nesreća - zaključuje Nikolozo.

Napominje da postoji i idejno rješenje koje predviđa gradnju velikog kružnog toga, kao na Strossmayerovoj ulici. To je veliki i financijski zahtjevan projekt koji iziskuje dugu proceduru, otkup zemljišta u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, ishođenje građevinske dozvole...

Stoga su se u Gradu odlučili za jednostavnije rješenje drugog projektanta, a koje potpuno udovoljava Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.
M. Lešić Omerović
Bit će omogućena veća protočnost vozila, manja brzina prolaska kroz raskrižje i manje konfliktnih točaka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike