Regija
JEDINA BARANJSKA UZVISINA

Bansku kosu biraju i hodači i biciklisti, hedonisti svih vrsta
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Članovi osječkog Planinarskog društva Zanatlija trasirali su Baranjsku planinarsku obilaznicu
BELI MANASTIR

Jedina baranjska uzvisina, Banska kosa, još donedavno bila je slabo istražena prirodna oaza. No, kako vrijeme odmiče, sve je više ljubitelja prirode - biciklista, onih kojima je draže hodanje, hedonista svih vrsta - koji Bansku kosu upoznavaju, a jednom kada otkriju njezinu ljepotu, ostaju joj vjerni.

Privukla je i osječko Planinarsko društvo Zanatlija, koje je ovih dana dovršilo višegodišnju zamisao - trasiranje Baranjske planinarske obilaznice. Kako ističu, zahvaljujući grupi entuzijasta, predvođenih idejnim začetnikom Baranjske planinarske obilaznice Đurom Conjarom, tijekom 2020. godine intenzivno se radilo na uspostavi, uređenju i registraciji (pri Hrvatskom planinarskom savezu) tri planinarska puta: 620 (Vidikovac Belje - Ćuzaheđ), 621 (Ćuzaheđ - Trojnaš) i 622 (Zmajevac - Batina), na kojima je raspoređeno 16 kontrolnih točaka. Obilaznica završava u Batini, gdje PD Zanatlija posjeduje zemljište i vinske podrume, s ciljem budućeg uređenja malog planinarskog centra otvorenog tipa s izletištem i kampom. Otvaranju planinarske obilaznice nazočio je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

- Svakim novim dolaskom u Baranju iznova me oduševi ovo prirodno bogatstvo koje imamo. Planinarsko društvo Zanatlija otvorilo je Baranjsku planinsku obilaznicu i na tome mu čestitam. Riječ je o prvoj planinarskoj ruti u Baranji dugoj 30 kilometara, a da biste ju prepješačili potrebno je oko 9 sati. Drago mi je što su grupe planinara i rekreativaca već sada na Banskom brdu i siguran sam kako će upravo ova planinsko-turistička ruta, uz pejzaže kakvi se rijetko gdje mogu sresti, postati atraktivna gostima iz Hrvatske, pa i šire - rekao je Anušić.

Iz PD-a Zanatlija podsjetili su kako se s hrpta brda, za dobre vidljivosti, pruža pogled prema Mađarskoj, Vojvodini, Osijeku i Erdutu, te dodali kako je najviša geodetska točka vrh Kamenjak na visini od 243 metra. Na istoj je visini i TV odašiljač Belje, a njegova je visina 222 metra, što znači da je najviši antenski stup u Hrvatskoj. Obilaznica inače prolazi područjem općina Popovac, Draž i Kneževi Vinogradi. Važno je istaknuti kako je izrađen i Dnevnik Baranjske planinarske obilaznice, čiji su autori Conjar i dr. Krešimir Čandrlić, potpomognuti suradnicima iz PD-a Zanatlija. U izradu Dnevnika uključila se još županijska Turistička zajednica, a u njegovo održavanje Osječko-baranjska županija i Športska zajednica OBŽ-a.

Ivica Getto
planinarska ruta
DUGA JE 30

KILOMETARA,

PROPJEŠAČI

SE ZA 9 SATI
Prva biciklistička utrka BRUT 19. lipnja
Sve je veći broj manifestacija na Banskoj kosi koje pripajaju rekreaciju s turizmom. Neke od njih su Deer & Bike (24. travnja), Baranja Night Trail i već tradicionalni Wine & Walk (12. lipnja), te najnovija manifestacija - biciklistička utrka BRUT, koja će se održati 19. lipnja i na koju se očekuje dolazak sudionika iz cijele Hrvatske. Kako ističe predstavnik organizatora Nebojša Lukić, prijave su već moguće na njihovim internetskim stranicama i društvenim mrežama. Trasa dužine 25 i 50 kilometara vodi diljem Banske kose, kroz tri baranjske općine i područje koje pripada katastarskoj općini Beli Manastir. Organizatori su prvog baranjskog BRUT-a udruge Baranja i turizam (BIT) i darđanska Đola, uz pomoć partnera.
Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike