Osijek
COVID UTJECAO NA VAŽAN SEGMENT OBRAZOVANJA

Studentske prakse gotovo da i nema zbog pandemije
Objavljeno 19. travnja, 2021.
HUP od početka pandemije nije provodio praksu, potvrđuje Ivan Sarić

Drugu godinu zaredom zbog epidemije bolesti COVID-19 na čekanju je provođenje vrlo uspješnog modela suradnje Ekonomskog fakulteta u Osijeku i osječkog regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca. Riječ je o Sporazumu o znanstvenoj i stručnoj suradnji preko kojeg studenti EFOS-a, ali i drugih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku imaju priliku pohađati praksu kod lokalnih poslodavaca.

Uspješan model
Od 2014. godine, kada je suradnja dviju navedenih institucija formalizirana, do početka pandemije više stotina studenata završnih godina diplomskih studija odradilo je dobrovoljnu stručnu praksu kod 79 poslodavaca, članica HUP-a u svih pet slavonskih županija. Kako se taj jedinstveni model u Hrvatskoj od samog početka pokazao više nego uspješnim, projektu su se u međuvremenu priključili Pravni fakultet Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek.

- Praksu je preko ovog modela znalo pohađati i do 150 studenata na godini sa svih sveučilišniih sastavnica. Interes i poslodavaca i studenata uvijek je bio velik, no već drugu godinu zaredom ruke su nam vezane. Od početka pandemije nismo provodili prakse zbog cijele situacije, ponajprije zbog toga da ne bi došlo do neželjenih posljedica, odnosno zaraze studenata ili mentora-radnika kod naših članova s obzirom na to da se praksa mora održati u prostorijama poslodavaca - rekao nam je Ivan Sarić iz HUP-a, osvrnuvši se potom na proteklih sedam godina koliko, uz iznimku pandemije, ovaj model funkcionira.

- Kada smo krenuli 2014. godine, iskreno, bili smo skeptični kako će sve to funkcionirati u praksi te hoće li poslodavci i studenti biti zadovoljni. Znali smo da interes poslodavaca - naših članova postoji jer uvijek, u svim anketama o poboljšanju obrazovanja, ističu da studenti/učenici moraju imati više prakse. Tako je i bilo, uvijek je bio veći interes poslodavaca nego studenata. S godinama smo ostvarili suradnju i s ostalim sastavnicama Sveučilišta, te smo u konačnici zadovoljni tim projektom. Nažalost, od početka pandemije COVID-19 ne provodimo navedeni projekt. Očekivali smo da ćemo ponovno krenuti ove godine, ali zbog nepovoljne epidemiološke situacije za sada to nije moguće - dodaje Sarić.

Da se pandemija negativno odrazila na ovaj vrlo važan segment obrazovanja potvrdio nam je i dekan EFOS-a, prof. dr. sc. Boris Crnković.

- Povremeno imamo pojedinačne slučajeve da studenti idu negdje na praksu, ali, nažalost, ni približno u onom obujmu kakav je bio kroz suradnju s HUP-om. Dosta se sve skupa primirilo, nema ni potražnje poslodavaca kakva je nekada bila, a i dio je studenata izvan Osijeka i nastavu pohađa online. Šteta, jer je model koji imamo kroz suradnju s HUP-om uistinu odlično funkcionirao. No tu ništa ne možemo, situacija je takva kakva jest i ne preostaje nam ništa drugo nego pričekati neka bolja vremena - ističe dekan Crnković.

Marko Pucar, student Ekonomskog fakulteta u Osijeku, smjer Logistički menadžment, smatra kako je izostanak mogućnosti odrađivanja prakse veliki hendikep za njega i ostale studente diplomskih studija.

- Na toj je razini potrebno kritičko i praktično razmišljanje studenata te odmak od klasičnog učenja kako bi se zaokružilo cjelokupno obrazovanje i kako bi se studenti spremili za tržište rada. Moj smjer Logistički menadžment je dobar i inače uvijek ima prakse za studente, no sada je zbog korone sve stalo - kaže Pucar.

Ima iznimaka
Od Domagoj Matijevića, predsjednika Katedre za računarstvo i zamjenika pročelnika za znanstvenoistraživačku djelatnost Odjela za matematiku, doznajemo kako njihovi studenti na preddiplomskoj i diplomskoj razini ipak mogu odrađivati praksu u tvrtkama.

- Naši su studenti iznimno traženi od poslodavaca i nismo primijetili nikakve probleme, zastoje ili teškoće izazvane COVID-om. Dapače, zahtjevi za stručnim praksama koje dobivamo izravno od tvrtki u posljednju su se godinu dana još i intenzivirali. U posljednje se vrijeme intenziviralo i izravno stipendiranje studenata od strane tvrtki, no vjerujem kako bismo u suradnji s HUP-om na višu razinu mogli podignuti i samu organizaciju stručnih praksi te poboljšati komunikaciju studenata i tvrtki, koja sada ide izravno preko fakulteta - rekao je Matijević.

I dekan Fakulteta odgojnih i obrazovnih znanosti prof. dr. sc Damir Matanović kazuje kako njihovi studenti i u vrijeme pandemije pohađaju praksu u školama.

- Imamo suradnju s dvjema školama u kojima studenti pohađaju praktičnu nastavu, naravno, kao i sve drugo, u ovo vrijeme u skladu s epidemijskim mjerama. Napravili smo maksimalno što se moglo učiniti u ovoj situaciji i sve dobro funkcionira, za sada nema zaraženih - rekao nam je dekan FOOZOS-a.

Slična je situacija, doznajemo, i sa studentima fizike, kemije i drugih koji su se odlučili za nastavnički smjer. Njihova praksa ovisi o tome ima li ili nema nastave, odnosno održava li se ona online ili uživo.

Kako neslužbeno doznajemo, studentima medicine od treće do šeste godine omogućeno je cijepljenje protiv COVID-19 kako bi mogli pohađati kliničke vježbe.

Ivan Alilović
DODATNA PREDNOST PRI ZAPOŠLJAVANJU
Budući da je stručna praksa u trajanju od dva do četiri tjedna neobavezna, studentima znači dodanu vrijednost, koju su brzo prepoznali i poslodavci, pa su tako preko suradnje HUP-a i sastavnica osječkog sveučilišta realizirana brojna zaposlenja. Za trajanja stručne prakse studenti ostaju upisani u svojoj matičnoj ustanovi i dužni su nastaviti ispunjavati svoje obveze na studiju, a nakon obavljene prakse obavezni su napisati kratak izvještaj prema definiranom obrascu. Svaki od njih dobiva potvrdu o obavljenoj studentskoj stručnoj praksi, na kojoj su navedene informacije o poslovima studentske stručne prakse, kao i poslodavac koji je primio studenta/studenticu na stručnu praksu. Također, studenti u svom životopisu mogu napisati da su bili na praksi kod određenog poslodavca, a dosadašnje iskustvo pokazuje kako im je upravo ta stavka omogućila prednost pri zapošljavanju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike