Osijek
KREATIVNA RIZNICA 2021. NA DALJINU

Meandri dostignuća i nadahnuća poradi inovacija i kreacija
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Meandrirana kreativnost propituje i popularizira rješenja primijenjena pri ostvarivanju projekata kreativne industrije

Svečano otvorenje Kreativne riznice najavljeno je za 21. travnja (srijeda, u 12 sati), na Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti, a zatvaranje za 23. travnja (petak, u 19.30) kada će se na gala Vodikovoj svečanosti uručiti nagrada Vodik te izvedbom predstave Ars Meandrum obilježiti Kniferov rođendan.

Meandrirana kreativnost krovna je tema ovogodišnje Kreativne riznice - popularizacijskog simpozija kreativne industrije Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji se od 2015. godine provodi u suorganizaciji s Institutom Andizet i Filozofskim fakultetom. Organizatori ponosno ističu kako je UNESCO na svojoj 74. Općoj skupštini proglasio 2021. godinu Godinom kreativne ekonomije čime je populariziranje kreativne industrije potvrđeno nužnom aktivnošću u okviru suvremene ekonomije.

Meandrirana kreativnost tematski propituje i popularizira različita organizacijska rješenja primijenjena pri ostvarivanju projekata kreativne industrije. Kako navodi Josipa Mijoč, predsjednica Programskog odbora, riječ je o višedisciplinarnim projektima koji pridonose razvoju društva i svojim inovacijskim postupcima udružuju dostignuća humanističkih, društvenih, tehničkih i umjetničkih područja. Meandriranjem, tj. traženjem novih rješenja, povezuje se više različitih disciplina te su stoga projekti kreativne industrije višedisciplinarnog karaktera i uvećavaju inovativni potencijal društva. Populariziranjima kakva se poduzimaju na Kreativnoj riznici, ekonomske znanosti uzimaju proaktivnu ulogu te kreativnu industriju promoviraju onako kako to čini, primjerice, UNESCO.

Znanje kao temelj
Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Boris Crnković, navodi kako su ovogodišnjim otvorenjem Kreativne riznice na Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti u središte pozornosti postavljene gospodarske aktivnosti temeljene na znanju. Da je tomu tako potvrđuje i najavljeni okrugli stol Osječki poslovi budućnosti na kojemu će se razgovarati o proizvodnji i uporabi suvremene tehnologije te o poslovnim ograničenjima i prednostima pri razvijanju poslova budućnosti. Budući stanovnici osječkog IT parka promišljat će poslove budućnosti opisujući prednosti i nedostatke "silicijskih" karijera, kao i razloga koji su Osijeku priskrbila nadimak "Silicijskog središta" Republike Hrvatske.

Na okruglom stolu Meandrirani mediji, ugledni su sudionici ujedno i predstavnici medija te time i osobe upućene u utjecaje koji djeluju na ulogu i rad društvenih medija. Razgovarat će se o tehnologiji, izmijenjenim načinima življenja, ulozi i radu medija te o inovativnim pomacima koji su se dogodili kao posljedica neočekivanih okolnosti. Posebno će se raspravljati o strategijama informiranja javnih medija te očekivanim smjernicama za načine medijskog izvještavanja.

Mirela Hutinec i Magdalena Jelečević predstavit će Arheološki park Vučedol, Anita Peti-Stantić i Nives Tomašević projekt Čitanje popularno znanstvenih tekstova, a o brendiranju Osijeka raspravljat će se u panel-diskusiji Andizetsko brendiranje grada s većim broj sudionika među kojima su Jasna Horvat, Iva Buljubašić, Ivan Kelić, Davor Bobić, Alen Biskupović te Josipa Mijoč u svojstvu moderatorice. Sanja Račić i Biserka Orešković izložit će i javno prikazati svoje najnovije umjetničke uratke. Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek pod mentorstvom profesora Ivana Gašpića predstavit će Recept za meandar.

Planet i knjiga
Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige drugi je dan Kreativne riznice te započinje Inovacijskim pristupom učinkovitom učenju kreiranjem umnih mapa koje oprimjeruju Dora Radl Ćućić i Ljubica Stantić iz Pobjedničkog učenja.

Na okruglom stolu Promišljanje strategije kreativne industrije sudjelovat će Sanja Vuković, Danijela Klobučar, Ivan Kristijan Majić, Romana Lekić, Ivana Nikolić Popović, Josipa Mijoč i Irena Mikulić, osobe potvrđene u prinosima razvoju kreativne industrije Hrvatske. U programu drugog dana predviđen je veći broj predstavljanja projekata u koje su uključene Ivana Nikolić Popović, Melinda Kostelac, Vlatka Lemić, Jelena Havelka, Ivana Jobst, Ana Stanković, Magdalena Jelečević, Bruno Ćosić i Ana Zrnić. U tri multimedijska izlaganja sudjeluju Milica Lukić, Dino Krupić i Romana Lekić. Profesorica Josipa Erhardt s učenicima Glazbene škole Franje Kuhača Osijek donosi glazbene trenutke u događanju Meandrirana glazbena meditacija.

Vodikova svečanost
Treći rizničarski dan donijet će brojne i vrlo raznovrsne sadržaje: izložbu Kreativna ekonomija koju priređuju Knjižnice Osijeka, koncert Glazbene škole Franje Kuhača, recepte za meandar pod vođenjem Ivana Gašpića iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. U panel-diskusiji Dosezi izvan okvira tematizirat će se sektor tržišnog komuniciranja i oglašavanja uspješnosti vlastitih projekata mjereno različitim pokazateljima. O inovacijama u sektoru tržišnog komuniciranja i oglašavanja razgovaraju teoretičari i praktičari među kojima su Davorin Turkalj, Božo Skoko, Jerko Trogrlić, Siniša Waldinger, Ana Radović i Boris Rauš. Antonija Eramut iz agencije Vajt predstavit će projekte čija se uspješnost ogleda u pravilno postavljenoj komunikacijskoj strategiji koja zahtijeva uključivanje svih zainteresiranih dionika.

O Govoru mržnje razgovarat će Antonija Tomasović i Josipa Mijoč, dok će s Božom Skokom Jelena Grgić voditi razgovor o Promociji hrvatske kulture u svijetu.

Subotnju odjavu ovogodišnje riznice priredit će kreativna radionica Verice Kovač i koncertno čitanje Antivirusnog putovanja Antiradarom u kojemu sudjeluju Jasna Horvat i Sunčica Oberman Peterka.

Ivana Rab Guljaš
UGLAZBLJENA POEMA JASNE HORVAT
Na gala Vodikovoj svečanosti 23. travnja 2021. prikazivanjem Ars Meandruma proslavit će se rođendan Julija Knifera, osječkog slikara svjetskog ugleda koji je Osijek proslavio slikanjem “meandara”. Ars Meandrum uglazbljena je poema Jasne Horvat kojom se grad Osijek brendira u grad zagrljaj i grad meandar koji OSvaja. Glazbu za poemu Ars Meandrum skladao je Luka Gotovac, a režiju je ostvario Robert Raponja. Riječno božanstvo Dravusa glumi i pjevački utjelovljuje Filip Sever dok božicu usuda i sreće Tihe vjerno donosi Meri Andraković.
PRIJENOS UŽIVO NA FB-u RIZNICE
Pokrovitelji su Kreativne riznice 2021. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski klaster kulturnih i kreativnih industrija, Grad Osijek i Studentski zbor Sveučilišta, a pismo potpore uputio je Ured predsjednika Republike Hrvatske. Prijenos programskih sadržaja javno je dostupan na društvenim mrežama Kreativne riznice. Prijenos slike uživo dostupan je na facebook-stranici Kreativne riznice, a snimke programskih sadržaja na YouTube kanalu Andizeta.
Najčitanije iz rubrike