Autoglas
BOLJI REZULTATI OD PROŠLOGODIŠNJIH

Potražnja iz Kine i ostalih azijskih država poduprla je prodaju BMW-a, ali i Tesle
Objavljeno 13. travnja, 2021.

BMW je u prvom tromjesečju prodao za trećinu više vozila nego u istom razdoblju prošle godine, a nadmašio je i pretpandemijsku razinu zahvaljujući snažnoj azijskoj potražnji. U prva tri mjeseca BMW je na globalnoj razini prodao 636.600 automobila brendova BMW, Mini i Rolls-Royce, 33,5 posto više nego u istom razdoblju 2020., kada su u svijetu uvedena stroga ograničenja radi suzbijanja pandemije novog koronavirusa.

Prodaja je uvećana i pet posto u odnosu na prvi kvartal pretpandemijske 2019. godine. "Rekordna prodaja naglašava ambiciozne ciljeve rasta koje smo zacrtali za ovu godinu", rekao je čelnik prodaje u BMW-u Pieter Nota. Rast prodaje pripisuju sve izraženijoj potražnji iz Azije, gdje je BMW prodao rekordnih 237 tisuća automobila. Samo u Kini prodao ih je oko 230 tisuća, 60 tisuća više nego u prvom tromjesečju 2019. U Europi je prodao 239.000 automobila, manje nego u pretpandemijskom razdoblju, ali osam posto više nego u prva tri mjeseca 2020.

U SAD-u njemački je proizvođač u prva tri ovogodišnja mjeseca prodao 78.000 vozila, 17 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, no prodaja mu je bila slabija nego u pretpandemijskom razdoblju. BMW je u usporedbi s prošlom godinom udvostručio prodaju vozila na električni pogon, prodavši 70.200 hibridnih i električnih automobila. "Time smo na dobrom putu da do kraja ove godine prodamo više od 100 tisuća potpuno električnih vozila i dosegnemo brojku od najmanje milijun vozila s hibridnim ili potpuno električnim pogonom u prometu", poručio je Nota.

S druge strane, američki proizvođač električnih vozila Tesla objavio je da je u prvom tromjesečju isporučio dvostruko više vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ističući solidnu potražnju u Kini. Tesla je od siječnja do ožujka isporučio 184.800 vozila, dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Analitičari su, prema podatcima Refinitiva, očekivali da će isporučiti 177.822 vozila. U Tesli ističu dobre reakcije potrošača u Kini na Model Y, dodavši da ubrzano proširuju kapacitete prema zacrtanoj razini.

Kompanija navodi i da je u prva tri ovogodišnja mjeseca proizvela nešto više od 180 tisuća vozila, gotovo dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju. Teslina sposobnost da proizvede približno jednak broj vozila u prvom tromjesečju kao i u četvrtom tromjesečju 2020. "iznimka je u širem trendu globalne proizvodnje lakih vozila", napisali su analitičari investicijske banke J. P. Morgan.

Milan Bugarić/H
BMW je globalno u prvom kvartalu prodao 636.600, a Tesla 180.000 vozila diljem svijeta
Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u