Osijek
NA MLADI USKRS U OSIJEKU

Stotine mladih primile
su svete sakramente
Objavljeno 11. travnja, 2021.
Kumovi i mladi s maskama i na razmaku sudjelovali na misama, kod kuće malo opuštenije

Stotine mladih vjernika, prvopričesnika i krizmanika, jučer je na Bijelu nedjelju, Mladi Uskrs, u osječkim župama primilo svete sakramente prve pričesti i svete potvrde. Dostojanstveno, kako to i doliči u crkvama na misnim slavljima, a kod kuće u nešto skromnijem društvu nego inače kako se to običava činiti u našim slavonskim krajevima, ali i na oba mjesta, zbog pridržavanja protuepidemijskih mjera, s maskama na licima uz obveznu distancu, posebice u crkvenim klupama.

Maria Nikolića zatekli smo prije misnog slavlja ispred crkve svetih Petra i Pavla, gdje na razmaku, kao i ostali pridošli, ne krše propise. Kaže nam da mu je kćerka krizmanica. Lijepo je što možemo održati ovaj obred, malo jest čudno na ovakav način zbog mjera. Kod kuće će se, pak, okupiti manji broj uže obitelji, skromnije nego kada mi se sin krizmao prije nekoliko godina. Danas, iskreno da kažem, ne znam što će biti na trpezi, supruga je ovaj put organizirala neki catering, nije to kao prije tri godine kada nas se okupilo 70 rođaka i prijatelja, tamburaši… - kazao nam je Nikolić.

Na misnom slavlju za oltarom konkatedralne crkve propovijedali su mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačkoosječki i župnik mons. Adam Bernatović.

Nešto prije mise u sakristiji prepunoj mirisa i dima tamjana kao najave bogoslužja i radosne vijesti, Adam Bernatović i Đuro Hranić, u društvu drugih svećenika i ministranata s maskama na licima, čak i prije početka mise, kazaše nam kako je sada u sklopu uskrsnih blagdana došlo na red i krizmanje. "Kao i svake nedjelje imamo okupljanje vjernika na misnim slavljima. Imamo nove svjedoke Isusovog uskrsnuća, to su naši krizmanici kojima će nadbiskup podijeliti svetu krizmu mazanjem posvećenog ulja po čelu i izgovorom primi pečat dara Duha Svetoga, da snagom Božjeg Duha oni posvjedoče ono što smo ovih dana ispovijedali. To je svrha, i zato mi na Mladi Uskrs imamo krizmu i da s nama bude naš nadbiskup", kaže župnik Bernatović.

- Danas je važan dan, a više od godinu dana osjećamo duboke tragove pandemije koronavirusa, ali nakon svega život nije, i ne može stati, pa tako i naš kršćanski život. Oče nadbiskupe dobro nam došli, molite s nama i za nas – reče župnik na početku mise u osječkoj najvećoj crkvi, na kojoj je sakrament čekalo 92 krizmanice i krizmanika s kumovima, roditeljima, najbližima.

Ne žali se zbog toga što ne smije biti veliki broj onih koji će biti na nedjeljom ručku s krizmanicima, ipak je od toga važniji na današnji dan primitak sakramenta.

U retfalačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa svi koji su pristigli na obred su stali unutra, časna sestra jako je pazila da svi održavaju razmak, a tako su bile postavljene klupe i stolci, odnosno da ima dovoljno razmaka između vjernika. Budući da se očekivalo da će doći više vjernika u pratnji prvopričesnika učenika Osnovne škole Ivana Filipovića, misa se mogla poslušati i ispred crkve putem razglasa, pa čak i promatrati kroz otvorena crkvena vrata.

Darko Pejić
U retfalačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa misa se mogla poslušati i ispred crkve putem razglasa
PRIDRŽAVALI SE MJERA
Vodilo se računa da se ničim ne dovede u pitanje zdravstvena sigurnost okupljenih i u konkatedrali i u retfalačkoj crkvi. U konkatedrali bila je ispunjena tek svaka druga klupa. Razmak, maske i dezinfekcija bili su i u Retfali.
Najčitanije iz rubrike