Kultura
SNIMKA ĆE SE U ROKU OD 48 SATI MOĆI POGLEDATI NA FACEBOOKU I YOUTUBEU

U traganju za izgubljenom poezijom
Objavljeno 10. travnja, 2021.

Prva večer poetsko-glazbenog ciklusa "U traganju za izgubljenom poezijom" u novouređenom Teatru Rugantino morala je biti odgođena zbog visoke temperature jednog od izvođača. Tako da Ciklus započinje 11. travnja u 19 sati s inicijalno zamišljenom drugom večeri: večeri autorica.

Izbornik je također Ivica Prtenjača, a poeziju Ane Brnardić, Marije Čudine i Anne Carson čitat će glumice Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci i Nataša Kopeč. Večer će upotpuniti istaknuti zagrebački jazz-gitarist i skladatelj Ivan Kapec. Snimatelj Robin Pretković kamerom će zabilježiti kompletno događanje, a snimka će se u roku od 48 sati moći pogledati na platformama Facebook i YouTube (Teatar Rugantino). Večeri će prisustvovati i pjesnikinja Ana Brnardić.

- Odabrao sam tri pjesnikinje za koje mi se čini da provode zanimljivu konstantu mraka u svojoj poeziji, a opet da je taj mrak pričljiv, razgranat i na neki način čvrsto postavljen u samu njihovu stvaralačku os. Ne radi se, naravno, o nihilizmu iz srednje škole, to nikako, riječ je po meni o mogućnosti da se priča tiho, iz sjene, a razarajuće. Ana Brnardić zanimljiva mi je zato što je i akademska glazbenica, violinistica, a njezin pjesnički rast bilježim u svakoj njezinoj novoj knjizi. S druge strane, važnost njezina teksta u pametnom je odnosu s njezinom nenametljivom prirodom, dok, naime, drugi besramno promoviraju svaki svoj treptaj, ona radi i šuti. Marija Čudina nažalost je nedovoljno poznata, a opet, evo, otkrivaju je. Živjela je u Beogradu, suprug joj je bio slikar Leonid Šejka, pripadala je jednom drugom kulturnom krugu i premda antologizirana i svojim knjigama prisutna u Hrvatskoj, ostala je nekako u sjeni, najviše zato što se kretala ulicama jednog drugog grada. Osim poezije postoji i prozna knjiga Amsterdam, gusto, zagasito i zanimljivo štivo. Anne Carson kanadska je spisateljica čije se ime posljednjih godina spominje u najužim izborima za Nobelovu nagradu. Donedavno nismo imali njezin prijevod na hrvatski, a onda se toga prihvatio pjesnik Miroslav Kirin i podario nam veliku pjesnikinju, poeziju zavodljivog nemira, punu obraćanja, atmosferičnu i promišljenu. Pokatkad opasnu poput vrlo oštrog noža, spasonosnog za oslobađanje od konopaca malograđanštine kojima smo svi nekako svezani - kaže Prtenjača.

- Iako smo u sudaru sa životom, u toj egzistencijalnoj borbi s materijom, vremenom nekako ogrubjeli i otvrdnuli, želim iznova dati priliku jednom mekšem i nježnijem svijetu. Svijetu u kojemu je čežnja za poezijom u našem životu i dalje živa - kaže Gordana Gadžić, producentica i tvoriteljica poetsko-glazbenog ciklusa "U traganju za izgubljenom poezijom" te umjetnička ravnateljica Teatra Rugantino. T.K.
JERGOVIĆEV IZBOR
Slijede dvije večeri (25. travnja i 9. svibnja) u kojima će izbornik poezije, a ujedno i moderator biti Miljenko Jergović. Kako je vladalo veliko zanimanje za prvu najavljenu pa otkazanu večer, s pjesmama Dedića, Cohena i Dylana u izvedbi Gordane Gadžić, Nataše Kopeč, Sretena Mokrovića, Filipa Vidovića i Ivana Colarića, ona se održati u svibnju.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike