Regija
VIDEONADZOR NA 39 LOKACIJA U VUKOVARU

Unatoč svim dokazima
bacača otpada sud oslobodio
Objavljeno 7. travnja, 2021.
Veliki broj opomena prošle godine izdan ljudima s adresama izvan Vukovara
VUKOVAR - Unatoč postavljanju videonadzora na brojnim lokacijama u Vukovaru, nepropisno odbačeni otpad i dalje je jedan od većih komunalnih problema.Tako u izvješću za prošlu godinu stoji kako je ukupno evidentirano 20 lokacija na kojima se nepropisno odlaže otpad. Divlja se odlagališta kontinuirano uklanjaju, no istodobno nastaju nova ili se otpad ponovno odlaže na saniranim lokacijama.

U prošloj je godini sanirano 19 lokacija za što je utrošeno gotovo 53 tisuće kuna i uglavnom se radilo o lokacijama na koje su odložene manje količine otpada, međutim sanirano je i više većih divljih deponija, a postavljene su ploče upozorenja na sedam lokacija na kojima su neodgovorni građani bacali otpad u više navrata. Iz Grada navode kako je postavljen sustav videonadzora na 39 lokacija, koji se koristi i za nadzor komunalne opreme za gospodarenje otpadom. Posebno su nadzirane problematične lokacije poput zelenih otoka na Trpinjskoj i Bogdanovačkoj cesti i uočeno je kako se znatne količine otpada dovoze iz drugih mjesta na periferiju grada, pa je znatan broj opomena i prekršajnih naloga izdan fizičkim i pravnim osobama s adresama izvan Vukovara.

Dodatni problem predstavljaju objekti oštećeni u ratu i zapušteni placevi koji se često koriste za stvaranje divljih deponija, s tim da se najčešće odlažu miješani komunalni otpad, ambalaža te glomazni i građevinski otpad. Stoga su gradske vlasti nastavile suradnju s Hrvatskom vojskom na raščišćavanju ruševina, pri čemu je uklonjeno ukupno 25 objekata. Višegodišnja je praksa pokazala kako se uklanjanjem tih objekata i ograđivanjem očišćenih parcela znatno smanjuje broj potencijalnih lokacija za divlje odlaganje.

Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, izjavio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća kako je za rješavanje problema najvažnije imati odgovorne građane koji propisano odlažu otpad i prijave svaki uočeni slučaj kršenja definiranih pravila. Istodobno je upozorio i na nužnost suradnje sa sudovima.

- Imamo evidentirane prekršitelje s našim videonadzorom, prikupljene sve relevantne podatke o njima, ali kada je jedan od tih slučajeva došao na sud unatoč svim dokazima taj je građanin oslobođen, čak su i troškovi sudskog postupka išli na teret suda. Ne znam što nas čeka jer ako prekršitelje sud ne sankcionira, naš će trud na prikupljanju dokaza biti nepotreban - rekao je Čulig.

Mjerodavni planiraju poboljšati postojeći sustav odvoza otpada podjelom dodatnih spremnika korisnicima javne usluge, kako bi se poboljšalo razvrstavanje i selekcija otpada na kućnom pragu. Osim toga, na zelenim će otocima biti postavljeni dodatni spremnici nabavljeni preko javnog poziva za sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osigurano je 50 kontejnera.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike