Osijek
OSIJEK

Vazmeno bdijenje u konkatedrali predvodio je mons. Đuro Hranić
Objavljeno 3. travnja, 2021.

Vazmeno bdijenje održavalo se večeras u svim crkvama Đakovačko-osječke nadbiskupije. Bogati obred počeo je blagoslovom vatre. Svećenik (u katedralnim i konkatedralnim crkvama obred je predvodio nadbiskup ili pomoćni biskup) njome je upalio uskrsnu svijeću koja simbolizira Krista. Potom su uslijedila biblijska čitanja koja govore o povijesti spasenja, blagoslov krsne vode, krštenje odraslih osoba, obnova vjere te misa kojom se slavi uskrsnuće. Svojevrsna je to uskrsna "polnoćka".

Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali s početkom u 20,00 sati predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. Tijekom Vazmenog bdijenja kršteno je odnosno krizmano 17 odraslih osoba, tzv. katekumena, i još nekoliko malih, tek rođenih, župljana Župe sv. Petra i Pavla, apostola.

U osječkoj konkatedrali svete mise na Uskrs bit će u 6,30 sati; 7,30 sati; 8,30 sati; svečana u 10 sati (nju predvodi pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić); 11,30; 17,00 i večernja u 18,30 sati. Pod misom u 6,30 sati bit će uskrsni blagoslov jela. Naravno, potrebno je pridržavati se epidemioloških mjera, nošenje maski, dezinficiranje ruku i čuvanje razmaka. D.C.

Vazmeno bdijenje je središnje i najvažnije bogoslužje cijele liturgijske godine. To je onaj trenutak u kome Crkva slavi Isusovu pobjedu nad smrću odnosno njegovo uskrsnuće, što je središnja istina kršćanske vjere. Sveti Pavao će u Prvoj poslanici Korinćanima reći: "Ako pak Krist nije uskrsnuo uzaludno je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša." (1 Kor 15,14).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike