Regija
U DVA DANA DOBILI PETERO TELADI

Krave Violeta i Jasna otelile dvojke i trojke
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Uglješić se stočarstvom bavi 35 godina i do sada nije bilo teljenja trojki. “To je fenomen”, kaže iskusni stočar

Jedan radostan događaj razveselio je sve ukućane poljoprivrednika i stočara Zlate Uglješića, osobito njegove unuke, u Vraneševcima kod Čađavice. Na njegovu poljoprivrednom gospodarstvu, naime, krava Jasna prije nekoliko dana otelila je trojke, dva muška i jedno žensko tele.

Krava koja je na svijet donijela tri zdrava telića simentalske je pasmine, vlasnik kaže da je to „naš domaći simentalac“ i da je krava „dosta dobra“. "Nismo očekivali da će se to dogoditi. Kad nas pitaju tko je tata, kažemo tata je Tibor, veterinar koji je osjemenio kravu, a inače bik se zove Even", kaže u šali Uglješić.

Na njegovu imanju bilo je to drugo teljenje u dva dana. Nakon što je krava Violeta otelila dvojke, za dva dana Jasna je otelila trojke, pa su Uglješićevi u samo dva dana dobili petero teladi." Stočarstvom se bavim već 35 godina, i bilo je slučajeva da su krave otelile dvojke, ali trojke nikad, to je fenomen", kaže iskusni stočar. Prema njegovim riječima, teljenje nije bilo jednostavno, prvo tele izlazilo je na zadak, što inače nije slučaj, i mlađi sin mu je pomogao da izvuče to tele.

- Bilo je sitno, pa sam rukom provjerio i osjetio da ima još jedno tele. To sam mogao i pretpostaviti, ali kad sam to tele okretao da ga lakše izvučemo, nešto me udarilo po ruci kao da još nešto ima. Kad sam gurnuo ruku malo dublje, osjetio sam još jednu glavu. To je značilo da ima još dva teleta i zbog toga smo svi bili iznenađeni i vrlo uzbuđeni. U dva teljenja dobili smo tri muška i dva ženska teleta.

Uglješić se poljoprivredom bavi od malih nogu. Njegov otac bavio se stočarstvom, pa je i on kao mali zavolio životinje. Premda je izučio zanat i kao metalac radio u slatinskom Unverzalu, uvijek su ga privlačili poljoprivreda i stočarstvo.

- Raspadom tvrtke ostao sam bez posla, pa sam od oca preuzeo gospodarstvo i 1986. godine napravili smo malu farmu s deset krava na vezove, jer je to u ono vrijeme bilo moderno. To je bio početak moga bavljenja stočarstvom, poslom kojim se i danas bavim. Sad imam oko 50 krava, imam nešto u tovu, i pomladak, junice i telce.

Od izuzetne pomoći poslovanju Uglješićevih su nepovratna sredstva europskih fondova ostvarena apliciranjem projekata i vrlo dobra suradnja s Općinom Čađavica, koja u Vraneševcima, naselju s manje od 150 stanovnika, nastoji stvoriti povoljne uvjete za ostanak mladih.

Petar Žarković
I SINOVI OSTALI NA OBITELJSKOM IMANJU
Uglješić se sa suprugom Milankom bavi proizvodnjom mlijeka za zagrebački Dukat, ali pokušava uspostaviti i tov junadi. Posebno je ponosan što su njegovi sinovi, Nemanja s trgovačkom školom i Milenko kao poljoprivredni tehničar, zasnovali svoje obitelji i sa suprugama odlučili ostati na obiteljskom imanju, gdje zajedno s roditeljima nastavljaju razvijati obiteljski posao. Tako Zlato Uglješić u svom obrtu i sin u OPG-u imaju ukupno sedam zaposlenih osoba, i time su za sve tri obitelji sami riješili problem zapošljavanja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike