Regija
BARUN WILLIAM DE GELSEY, OD 2018. POČASNI GRAĐANIN BELIŠĆA

U stotoj je godini preminuo praunuk osnivača Belišća, odlikovao ga Ivan Pavao II.
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
BELIŠĆE

Barun William de Gelsey, unuk Vilima Gutmanna i praunuk S. H. Gutmanna, utemeljitelja belišćanske industrije i grada Belišća, preminuo je u stotoj godini. Unatoč stradanju u vihoru Drugoga svjetskoga rata, gubitku voljenih osoba i imovine, barun William de Gelsey nastavio je "bez ogorčenosti i mržnje graditi bolji svijet", naveli su iz Grada Belišća opraštajući se od čovjeka koji je u svom životnom vijeku, koji je trajao gotovo cijelo jedno stoljeće (17. prosinca navršio bi 100 godina), učinio mnogo na stvaranju spona prijateljstva i suradnje između Belišća i potomaka obitelji Gutmann.

Gradonačelnik Dinko Burić sa zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te djelatnicima gradske uprave barunovim je najbližima izrazio iskrenu sućut. Kako navode, "Barun William de Gelsey bio je ugledni europski bankar i nadasve filantrop, pokrovitelj kulture i obrazovanja, čija fondacija podupire rad poznate sveučilišne škole u Budimpešti. Za ovaj je doprinos papa Ivan Pavao II. imenovao baruna de Gelseyja Viteškim zapovjednikom Reda sv. Grgura Velikoga, a 2011. godine mađarski premijer Viktor Orbán odlikovao ga je najznačajnijim i najvišim državnim priznanjem Mađarske. Gospodin de Gelsey nikada nije skrivao svoje simpatije prema gradu Belišću kojeg je tri puta posjetio i istinski uživao u susretu s njegovim čelnicima i novim generacijama ljudi koji nastavljaju graditi i obogaćivati nasljeđe i ostavštinu njegovih predaka".

Iz Grada podsjećaju i na činjenicu da je 2018. godine Williamu de Gelseyju uručeno najviše gradsko javno priznanje, Počasni građanin grada Belišća, u spomen na njegova djeda i oca, utemeljitelje Belišća, a u želji da se iskaže "najdublje poštovanje i zahvalnost svim članovima obitelji Gutmann, čiji su trud, rad i život utkan u temelje grada Belišća". Upravo na to dobiveno priznanje, kako je u istaknuo u razgovoru za jedne mađarske novine, William de Gelsey bio je najponosniji. Uz njega, isto priznanje dobila je i njegova rođakinja dr. Nelly Auersperg, kćerka posljednjeg upravitelja belišćanske tvrtke Viktora Gutmanna, inače priznata kanadska znanstvenica, istraživačica i predavačica. Najviše belišćansko priznanje tada je otišlo u ruke osoba čiji su roditelji i preci najzaslužniji za nastanak jednog od najmlađih hrvatskih industrijskih gradića. L. Aničić
Barun de Gelseybio je bankar i filantrop, pokrovitelj kulture i obrazovanja
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike