Regija
KRIVOLOV JE SVE TEŽE DRŽATI POD NADZOROM

Ribočuvari volonteri zaplijene do 6 tisuća metara mreža godišnje
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
VINKOVCI

Nedavna tragedija u blizini Lipovca, na rijeci Spačvi, kada se utopio 42-godišnjak, strastveni ribič i predsjednik tamošnjeg ribolovnog društva, koji je bio velik protivnik nelegalnog ribolova, osobito lovljenja mrežama, ponovno je aktualizirala problem nedopuštenog ribolova u vodama najistočnije županije i potrebe za još agilnijom ribočuvarskom službom. Naime, nakon što je voditelj ribočuvarske službe Vukovarsko-srijemske županije prijavio nestanak 42-godišnjaka iz Lipovca koji je bio u ribolovu na Spačvi, policija je pronašla čamac nestalog 42-godišnjaka i utvrdila kako je elisa motora bila zapetljana u ribolovnu mrežu, zbog čega je ribič ispao iz čamca. Ronioci su tijelo našli nakon duže pretrage dna Spačve. Mještani Lipovca tvrde kako 42-godišnjak zapravo nije bio u ribolovu, nego da je krenuo u vožnju čamcem kako bi prekontrolirao ima li postavljenih mreža i druge opreme kojom se riba ne smije loviti, a što je "omiljeni sport" stanovnika mjesta uz rijeku, ne samo na Spačvi nego i na Bosutu, Savi i Dunavu. Pokazalo se, nažalost, da je njegovu smrt izazvala upravo mreža krivolovaca, protiv kojih se godinama borio.

- Ovaj događaj sve nas je jako potresao, dva dana prije dečki su izvukli 20 mreža na tom dijelu, no neke su očito ostale ili je netko pohitao ubaciti nove. Kako god, jedan je život izgubljen, prekrasan čovjek i prijatelj više nije s nama. Prema informacijama koje imam, naletio je na mrežu, elisa motora upetljala se i čamac se prevrnuo. Što se točno dogodilo nakon toga, ne možemo sa sigurnošću reći, ali činjenica je da je stradao zbog mreže krivolovaca – upozorava Mario Berać, predsjednik županijskog ribolovnog saveza i dodaje kako bi oni koji se bave takvim, pa i opasnijim, aktivnostima, kao što je, primjerice, lov ribe eksplozivom, trebali imati na umu da netko može izgubiti život zbog nekoliko kilograma besplatne ribe, a policija i tužiteljstvo trebali bi takve osobe tretirati kao ozbiljne kršitelje zakona.

- Krivolov na našem području golem je problem s kojim se borimo godinama. Naši su ribočuvari volonteri i taj posao rade u okviru svojih mogućnosti i u okviru sredstava kojima raspolažemo, ali, jednostavno, ovo je uzelo previše maha i ne možemo sve držati pod nadzorom. Dovoljno je reći kako smo u posljednjih sedam mjeseci izvukli 3350 metara mreža iz naših rijeka, a na godišnjoj razini taj broj varira između 5000 i 6000 metara - kaže Mario Berać, čiji ribočuvari nadziru vodotoke Spačvanskog bazena, Bosut, Biđ, Savu i sve druge lokalne vodotoke osim Dunava, koji nadziru kolege iz Vukovara.

Prema Beraću, privremeno bi rješenje moglo biti veća financijska pomoć općina i gradova, a dugoročnije i osnivanje rendžerske službe koja bi ozbiljno, sa svim ovlastima, radila na zaštiti prirode u županiji.

Možda bi poboljšanju prilika na vodama na istoku Slavonije pomogao i prijedlog programa razvoja i unaprjeđivanja slatkovodnog ribarstva u županiji za 2021. - 2025., usvojen na posljednjoj Županijskoj skupštini. Predviđeno je više potpora, poput one za funkcioniranje rada ribočuvarske službe, potpore za radove i nabavu opreme za uređenje vodotoka, za zaštitu i čuvanje ribolovnih voda, za poribljavanje, osposobljavanje i školovanje kadra u ribarstvu, izradu gospodarskih osnova i ostalih akata, nabavu ribolovnih alata i informatičke opreme, provedbu manifestacija koje promiču ribolov te za izgradnju, uređenje i opremanje ribičkih domova i ribolovnih staza. Miroslav Flego
Ribočuvarima treba veća financijska potpora, dugoročno bi rješenje možda bila i rendžerska služba
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike