Osijek
ISKOPAVANJA U FAKULTETSKOJ I BOSENDORFEROVOJ ULICI

Ispod Tvrđe otkriveni podzemni tuneli, ali blago nije
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Radnici za sada otkrili pravilno ciglom ozidane tunele koji su tako dobro očuvani da djeluju kao da su jučer zidani

U okviru projekta Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe krajem ljeta prošle godine započeli su radovi na obnovi cjelokupne komunalne infrastrukture baroknog ponosa grada, koji je nezaobilazna postaja svih turista, ali i omiljena destinacija domaćih. Riječ je o projektu vrijednom 127 milijuna kuna, a podrazumijeva obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova na području Tvrđe.

Radovi će se izvoditi po fazama, a započeli su na sjeveroistočnom dijelu Tvrđe, pa se ovih dana provode iskopavanja u Fakultetskoj i Bosendorferovoj ulici. Ne čudi povećano zanimanje prolaznika jer to je prilika da i građani prvi put vide što se to zapravo krije u podnožju Tvrđe i postoje li tajni tuneli ispod starog dijela grada koji, navodno, čuvaju čak i blago. Naime, još 2012. skupina hrvatskih speleologa, članova Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena "Dinaridi" Zagreb, u pratnji domaćina Đorđa Balića spustila se u istraživanje kanala i tunela ispod osječke Tvrđe i utvrdili su kako je zapravo riječ o hodnicima za kanalizaciju. Isto nam sada potvrđuju i radnici na gradilištu u Bosendorferovoj ulici, ali, kažu, blago još nisu pronašli. Priče o podzemnim hodnicima godinama su nadograđivane, a jedna od takvih priča je ona o postojanju bogato zlatom urešenih kočija u kojima se vozila carica Marija Terezija, a koje su, naravno, skrivene u tunelima. Sljedeće su se legende odnosile na zlatne ćupove skrivene duboko u katakombama, zatim su tu priče o prostorijama sa spravama za mučenje koje su svjedoci vidjeli, pa sve do jedne možda najizglednije legende - o kanalu ispod Drave koji spaja Tvrđu i Barutanu u Baranji. Ono što su radnici za sada otkrili jest da je riječ o pravilno ciglom ozidanim tunelima, a, kako nam kažu majstori na gradilištu, toliko su dobro očuvani da djeluju kao da su jučer zidani. Visina kanala kreće se od 160 cm pa do samo 90 centimetara. Godine 2012. speleolozi su snimili 560 metara kanala, a sada će prvi put biti otkriveni svi jer se radovi na infrastrukturi Tvrđe planiraju do 2023. godine.

– Svi mi znamo za priču o blagu, ali ga (još) nismo našli. Prije nekoliko dana skinuo sam fotografiju na mobitelu vrča sa zlatnicima u zemlji i poslao kolegama na Viber i odjednom su se svi sjatili da vide gdje sam to našao. Naravno, bila je to samo dobra zezancija - priča nam ovaj marljivi radnik kroz smijeh.

Nefreteta Z. Eberhard
127

milijuna vrijednost je obnove cjelokupne komunalne infrastrukture Tvrđe, baroknog ponosa grada
Radnik na iskopavanju

Prije nekoliko dana skinuo sam na mobitel fotografiju vrča sa zlatnicima u zemlji i poslao kolegama na Viber i odjednom su se svi sjatili da vide gdje sam to našao. Naravno, bila je to samo dobra zezancija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike