Regija
KREATIVNI TURIZAM VUKOVARSKIH VODIČA

Izradili kostime bivše gospode
Objavljeno 23. veljače, 2021.
VUKOVAR

Udruga vodiča grada Vukovara osnovana je 2018. godine i ima 13 vodiča, uključujući po jednoga iz Osijeka i Vinkovaca, čime pokrivaju područje šire od samoga grada.

Kako je rekao predsjednik udruge Dubravko Žuvić, riječ je o licenciranim vodičima, što je osnovni uvjet kako bi netko bio član udruge. S obzirom na to da je riječ o mladoj i relativno malobrojnoj udruzi, pitanje financiranja nastoje riješiti i apliciranjem projekata, a jedan od njih, pod nazivom "Kreativni turizam", realiziraju u suradnji s Ministarstvom turizma.

- U sklopu projekta predviđene su edukativne radionice na temu ‘Storytellinga‘ te oživljavanja povijesti - ‘Living history‘, uz izradu povijesnih kostima. Od 19. do 21. ožujka u Vukovaru ćemo organizirati radionicu kako bismo djelatnike u turizmu na kvalitetan način upoznali s novitetima vezanim uz razvoj turizma u gradu i cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji - naveo je Žuvić, dodajući kako je vrijednost projekta 70 tisuća kuna, od čega su 30 tisuća vlastita sredstva, a ostalo je osiguralo Ministarstvo turizma.

Treba istaknuti kako su u okviru projekta izradili i dva povijesna kostima koja predstavljaju vukovarsku gospodu, odnosno visoki sloj građanstva Vukovara s početka 19. stoljeća (1820-ih godina).

- Na radionici ćemo djelatnike u turizmu upoznati s novitetima u pričanju žive povijesti i pričanja priča u turizmu, jer turističke priče treba na dinamičan način predstaviti posjetiteljima. Dakle, nije se dovoljno osloniti samo na suho iznošenje činjenica, nego je potrebno složiti i ispričati lijepu i zanimljivu priču - naglasio je.

Na upit koliko im je epidemija koronavirusa utjecala na obujam posla odgovorio je kako posljednjih mjeseci za turističke vodiče na širem području Vukovara posla gotovo ni nema. Gledano u konkretnim brojkama, u odnosu prema vremenu prije korone posao im je pao za 95 posto.

- Turizam je grana koja je najviše nastradala i mi smo aktualnim stanjem iznimno pogođeni. Generalno promatrano, najviše nam usluge traže turističke agencije, međutim u posljednje vrijeme ima upita obitelji i manjih grupa koje su zainteresirane za usluge turističkog vođenja po Vukovaru i cijeloj županiji.

Odlično smo ekipirani vodičima koji znaju engleski i njemački jezik, no nedostaju nam oni koji govore francuski i španjolski - poručio je Žuvić. D. Korpoš
U VUKOVARU AKTIVNI VODIČI IZ SRBIJE
Jedan od problema s kojim se susreću od samog osnivanja je to što neki vodiči rade na crno, a dio ih dolazi iz Srbije i turistima iznose netočne informacije, posebice vezane uz Domovinski rat. “Stanje se nije bitno promijenilo u dvije godine. Iznijeli smo taj problem i upozorili institucije RH sa svim teškoćama s kojima se redovito susrećemo na terenu, od rada na crno i nelicenciranih vodiča do rada vodiča iz susjedne države koji turistima pričaju priče o ‘građanskom ratu u Vukovaru’”, rekao je Žuvić.
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike