Osijek
IZ GRADSKOG PRORAČUNA

Za poticanje poduzetništva
osigurano je 4,39 mil. kuna.
Javni pozivi kreću 1. ožujka
Objavljeno 22. veljače, 2021.

S ukupnim iznosom od 4,39 milijuna kuna Grad Osijek će i ove godine pomoći osječkom poduzetništvu. Toliki je iznos planiran kroz Program poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka u 2021. godini, a javni će pozivi biti raspisani 1. ožujka.

O tome su u ponedjeljak na konferenciji za novinare izvijestili dogradonačelnica Žana Gamoš i Tomislav Krolo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo. Gamoš je podsjetila kako gradska administracija dodjelu potpora provodi od 2016. godine sa "skromnim" iznosom od 237 tisuća kuna, da bi prošle godine (istina i zbog ublažavanja negativnog učinka pandemije) taj iznos završio na 9,2 milijuna kuna izravne pomoći poduzetništvu. Korisnici potpora mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici, isključivo trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti koji imaju sjedište na području Grada Osijeka, a obrti i samostalne djelatnosti - i sjedište i prebivalište na području Grada Osijeka koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu i imaju najmanje jednog zaposlenog. Riječ je o mjerama koje se provode radi jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina.

Za javni poziv za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva osigurano je 2,89 milijuna kuna, a za poziv namijenjen poduzetnicima u IT sektoru predviđeno je 1,5 milijuna kuna. Među osam mjera, potpore su za pokretanje gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, nabavu i ugradnju strojeva i opreme, certificiranje proizvoda, potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima, izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU-a, za izlaganje i odlazak na sajmove, stručno osposobljavanje zaposlenika te za digitalizaciju poslovanja. Potpore mogu biti u visini 50 odnosno 75 posto troškova, jedan poduzetnik može se prijaviti za više mjera potpore, ali najveći je iznos koji može dobiti ograničen na 45 tisuća kuna. Javni će pozivi bit dostupni na mrežnoj stranici Grada Osijeka (www.osijek.hr) i otvoreni do 31. ožujka. Partner u provođenju javnih poziva je Poduzetnički inkubator BIOS, a sve informacije u vezi s javnim pozivima moći će se dobiti i u Centru za poduzetništvo, koji je smješten upravo u BIOS-u.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike