Regija
USLUŽNO ČIŠĆENJE U STAMBENIM ZGRADAMA

Kante peru “po potrebi”, što vrlo često znači nikad
Objavljeno 3. veljače, 2021.
DESPOT: Nezadovoljni su potpisali šablonske ugovore vođeni najnižom cijenom

U Osijeku je mnogo nezadovoljnih uslugama čišćenja stambenih zgrada. Suvlasnici se žale na prljave kante, na izbjegavanje ugovorenih obveza čišćenja snijega i nedostupnosti tvrtki u slučaju izvanrednih situacija. No, s druge strane, sami olako sklapaju ugovore s tvrtkama za čišćenje vođeni tek najnižom cijenom usluge po stanu.

Specijalizirane tvrtke
Na području Osijeka uslužno čišćenje nudi petnaestak specijaliziranih tvrtki, a usluga se na mjesečnoj bazi naplaćuje najčešće 20, a nešto rjeđe 30 kuna po stanu. Što je za taj novac potrebno obaviti u jednoj stambenoj jedinici određeno je ugovorom koji se sklapa između tvrtke i predstavnika suvlasnika stambene zgrade. U pravilu minimalno uključuje, na tjednoj bazi, suho i mokro čišćenje stubišta, brisanje rukohvata i poštanskih sandučića, iznošenje i pranje posuda za otpad te čišćenje prostora oko zgrade. Na mjesečnoj bazi pak ugovorima se određuje pranje ulaznih vrata i staklenih površina te dodatni sezonski poslovi poput čišćenja snijega i posipanja soli, skupljanja lišća ili košenja trave.

No stvarnost je u pojedinim zgradama daleko od onoga što piše ili bi trebalo pisati na papiru. Pritužbi je mnogo, a najviše na nedovoljno održavanje (pranje) posuda za otpad te na propuste prilikom pranja stubišta, ali i na nedostupnost tvrtki kada je riječ o izvanrednoj potrebi za čišćenjem.

Iz udruge građana "Fer Correct", koja pruža uslugu predstavnika suvlasnika u brojnim osječkim zgradama, ističu kako se suvlasnici s tvrtkama za čišćenje u pravilu nađu u konfliktu kada se ne angažiraju dovoljno oko sklapanja ugovora. Naime, budući da unificirani ugovori ne postoje, a suvlasnici se stambenih zgrada pri ugovaranju usluge, često bez puno razmišljanja o kvaliteti usluge pri odabiru tvrtki za čišćenje, vode što povoljnijom cijenom te potpisuju ugovore koje su osmislile same tvrtke, nerijetko se događa da uslugom nisu svi zadovoljni.

"Protrče" kroz zgradu
- Nije tajna da u Osijeku ima tvrtki za čišćenje koje su proteklih nekoliko godina jako raširile opseg poslovanja, a da im kronično nedostaje radnika. Ljudi ih angažiraju zbog najniže cijene na tržištu od 20 kuna po stanu mjesečno i misle da su dobro prošli. No njihovi su djelatnici zatrpani poslom. Žene koje čiste zgrade prisiljene su kroz njih često samo "protrčati" za 20 minuta i već moraju ići u drugu da zadovolje normu. Tako se događa da se propušta redovno mokro pranje koje se s jednom tjedno svede na svaki drugi tjedan. Ne peru se redovito kante, što najviše dolazi do izražaja ljeti. Vanjski se prostor ne čisti, a pranje prozora i skidanje paučine obavi se možda tek kvartalno. Događa se i da se ljudima kante na unose na vrijeme kao i da umjesto djelatnika tvrtke za čišćenje snijeg na prilazu zgradi čisti 80-godišnji umirovljenik koji živi na četvrtom katu. No neke si tvrtke to mogu dopustiti jer su im ugovori poprilično nejasni, odnosno neprecizni. Važne stavke poput spomenutog pranja posuda za otpad strpane su u koš "po potrebi" zajedno s mnogo toga drugoga. Tako ugovor postaje valjana ograda za svaki prigovor", objašnjava Dražen Despot, voditelj udruge "Fer Correct".

Dodaje i kako je dodatni problem pri ugovaranja poslova čišćenja to što se ne razmišlja o izvanrednim situacijama.

- Nije nikakva tajna da se u mnogim zgradama događa da im noću u haustor uđe neki pijanac pa obavi veliku ili malu nuždu, ispovraća se i slično. To također treba očistiti, a gadan je to posao za koji se nitko od suvlasnika neće dobrovoljno javiti jer, računaju, imaju angažiranu tvrtku za čišćenje. No iz tvrtki se ograđuju kako to nije njihov posao. Zato u svaki ugovor treba ugraditi odredbu o obvezi čišćenja po pozivu u takvim i drugim sličnim izvanrednim situacijama. Uz napomenu da se takvi posebni izlasci na teren dodatno i skupo naplaćuju, i do 200 kuna po izlasku. No treba ih ipak osigurati", objašnjava Despot.

Ističe kako se kvalitetna usluga u svakom slučaju, pa i kada je u pitanju uslužno čišćenje, mora platiti. U normalnim okolnostima tržišna vrijednost kvalitetnog čišćenja trebala bi se plaćati 50 kuna mjesečno po stanu, te bi u tom slučaju čistači trebali svakoj zgradi u prosjeku posvetiti bar tri sata. No u aktualnoj situaciji i za 30 kuna po stanu u Osijeku se i sada može ugovoriti kvalitetna usluga čišćenja koja obuhvaća sve važne stavke održavanja adekvatne razine higijene u stambenim zgradama.

Iz gradske komunalne tvrtke "Unikom" ističu kako je održavanje čistoće spremnika za odlaganje otpada (prema Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada) dužnost svakog korisnika usluge. "Korisnici javne usluge su dužni zadužene spremnike za otpad prati i održavati u čistom stanju, a prema potrebi dezinficirati i deratizirati", ističu.
Ivana Solar
Što treba osigurati ugovorom?
Najuputnije je da pri sklapanju ugovora s tvrtkom za čišćenje ugovor napravi predstavnik suvlasnika i u njemu jasno navede poslove koji se trebaju obavljati u točno određenom razdoblju izbjegavajući u cijelosti termin “po potrebi”. Tako treba pod tjedno čišćenje taksativno nabrojiti: mokro i suhu čišćenje stubišta (te tom prilikom korištenje osvježivača prostora i dezinfekcijskih sredstava), čišćenje rukohvata i poštanskih sandučića, iznošenje, pranje i sušenje zajedničkih posuda za otpad te potom stavljanje u njih vreća za smeće, suho čišćenje prilaza zgradi i skidanje paučine. Među poslove koje valja obaviti bar jednom mjesečno treba svrstati detaljnije čišćenje prilaza zgradi te pranje ulaznih vrata, prozora i drugih staklenih površina. U posebne poslove pak treba navesti obvezu uklanjanja guma za žvakanje s površina u stubištu, obvezu izlaženja na teren po pozivu u izvanrednim okolnostima, čišćenje snijega u roku od 12 sati nakon padanja i posipanje soli po prilazima u trenutku kada to nalože vremenski uvjeti.
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike