Kultura
PRVA DIGITALNA KNJIŽNICA NA ISTOKU

GISKO ima više od 500 elektroničkih knjiga
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
U svijetu je tehnologije u posljednjem desetljeću došlo do mnogih velikih promjena koje su utjecale način na koji čitamo. Uvažavajući to, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek uvela je još jednu novost - posudbu e-knjiga, što je prva digitalna knjižnica na istoku Hrvatske. U ovim neizvjesnim vremenima potresa i pandemije onima koji su skloniji novim tehnologijama i digitalnim knjigama upravo je ova platforma omogućila brz i jednostavan dolazak do knjige.


- S obzirom na mali postotak e-knjige u izdavaštvu, može se slobodno reći kako je razvijanje ovih usluga u začetcima te da vrijeme e-knjige tek predstoji. iBiblos je digitalna platforma za posudbu e-knjiga na hrvatskom jeziku koja omogućava čitanje novih i popularnih naslova raznih žanrova beletristike i publicistike na elektroničkim uređajima. Platforma je pokrenuta u suradnji gradskih knjižnica Istarske županije i nakladničke kuće Beletrina iz Ljubljane. Svaki član ima pravo posuditi tri naslova odjednom, rok je posudbe 21 dan, bez mogućnosti rezervacija. Knjiga se ne može vratiti prije isteka roka od 24 sata. Rok posudbe knjige nije moguće produžiti, ali se isti naslov može posuditi još jednom. Vrlo je važno čitati i svakodnevno otkrivati čari čitanja, bilo to s papira ili ekrana - objasnio nam je Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela za odrasle.


Za pretpostaviti je da će putem platforme "iBiblos" većinom biti posuđivani oni naslovi koji su rado čitani i u tiskanom obliku, a to je posudba domaće i strane beletristike. Platforma je zaista jednostavna za korištenje, tvrde iz GISKO-a. Na matičnoj stranici platforme, www.ibiblos.com, korisnici vrlo lako mogu pregledati fond knjiga koji im je na raspolaganju, a trenutačno platforma sadrži više od 500 naslova.


E-knjige mogu se posuditi i čitati na svim uređajima koji omogućavaju povezivanje uređaja s Adobe ID-om i podupiru zaštićen knjižni format EPUB DRM. iBiblos trenutno je primarno namijenjen mobilnim uređajima iOS (iPad, iPhone) i mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android (mobilnim telefonima, tablet računalima i čitačima s e-tintom).
- Knjige je moguće čitati na najviše pet različitih uređaja, no svi moraju biti autorizirani istim korisničkim podacima. Velika prednost e-knjige jest ta što se može posuditi jednostavno i brzo u bilo koje doba dana. Vrlo je važno čitati, pa bilo to s ekrana ili papira. Tako se otkrivaju blagodati i čari čitanja - zaključuje Petković. N.Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike