Osijek
MENTALNO ZDRAVLJE DJECE

Prevencija nasilja "na čekanju" zbog korone
Objavljeno 14. siječnja, 2021.

Godinama je Osječko-baranjska županija bila u vrhu kada je riječ o provedbi edukacije o prevenciji nasilja u školama i vrtićima. Iako su zbog pandemije predavanja i radionice trenutno na čekanju, edukatori poručuju: Danas je više nego ikada prije važno raditi na mentalnom zdravlju djece i mladih.


Edukacija o prevenciji nasilja u vrtićima i školama provodi se kroz program CAP (Child Assault Prevention), usmjeren na primarnu prevenciju zlostavljanja i osnaživanje djece u sprječavanju napada vršnjaka, nepoznatih osoba i djeci poznatih odraslih osoba. Kroz program se radi na smanjenju ranjivosti djece i mladih zbog verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja, a provodi ga Udruga roditelja "Korak po korak".


"Ove godine svjedočimo prilično silovitom mijenjanju naših životnih navika. Iznenadne i neočekivane promjene u obiteljskim i radnim obrascima postale su neizbježne, a to je pak izvor stresa za većinu ljudi. Psihičko zdravlje i mentalna stabilnost stoga su stupovi obrane od neprimjernog nošenja sa stresom, koje, nažalost, nerijetko rezultira nasiljem", poručuje Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge "Korak po korak", koja trentno radi na planu provedbe i prilagodbe postojećih kurikuluma u pojačanim epidemiološkim uvjetima.


Koordinatorica programa CUP za istok Hrvatske, pedagoginja Dajana Babli, pak ističe kako se CUP do aktualne školske odnosno pedagoške godine provodio u osječkim gradskim vrtićima, kao i u osam osnovnih škola na širem osječkom području. Sve s trendom rasta zanimanja učitelja, nastavnika i odgojitelja da se uključe u program.
"Želimo nastaviti taj trend, nadamo se kako će to ipak biti moguće na proljeće, te da će se, nakon što se provede edukacija nastavnog osoblja i odgojitelja, u školama i vrtićima CUP ponovno provoditi. Pozivamo sve koji se žele uključiti u program da nas kontaktiraju", kaže Babli.


Ivana Solar
RODITELJI, RAZGOVARAJTE S DJECOM!
Prema rezultatima istraživanja o postojanju elektroničkog nasilja među mladima koje je provela udruga "Korak po korak", zaključeno je kako su u Hrvatskoj svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bili žrtvom vrijeđanja na internetu. Rezultati također pokazuju da 79 posto ispitanih roditelja gotovo nikad ne razgovara sa svojim djetetom o onome što ono radi na računalu i internetu, 77 posto njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete smije provesti na računalu i internetu, a čak 92 posto ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike