Regija
POMOĆ PRIKUPLJENA I U ŠVICARSKOJ

Stanovnicima Banovine pomažu
i Baranjci iz Švicarske
Objavljeno 12. siječnja, 2021.

Pomoć žiteljima potresom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji prikupljaju i Baranjci iz Švicarske. Verica Bat Pranjić iz Novog Čeminca, već više od 30 godina nastanjena u ovoj  zemlji, stupila je u kontakt sa švicarskim proizvođačima opreme koju koriste vojska, policija i ostale slične službe. Prikupila je nekoliko stotina kilograma takve opreme, koju je do Petrinje prevezao njezin brat, Petar Pranjić, poljoprivrednik iz istog baranjskog mjesta, organizator prikupljanja stočne hrane od baranjskih seljaka.


 

- Čim mi je sestra rekla da postoji način za prikupljanja takve vrste pomoći, odlučio sam osobno poći u Bern. Kombi je ustupila PZ Bajmok iz Topolja, a kolega i ja smo, bez razmišljanja, unatoč snijegu, krenuli u Švicarsku - priča Pranjić, naglašavajući kako su, nakon danonoćnog puta, robu predali predstavnicima Civilne zaštite u Petrinji. Kaže kako su tamošnji Švicarci hrvatskog podrijetla prikupili znatne količine pomoći koja će u Hrvatskoj završiti nekim drugim kanalima. Podsjeća kako su odmah reagirali i baranjski seljaci, čija je stočna hrana banijskim seljacima dostavljena prije nekoliko dana. U koordinaciji s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, za 10-ak dana bit će im isporučena još jedna pošiljka. U ovom trenutku rade na prepakiranju.

Podsjetimo, diljem Baranje nesebično se prikupljan humanitarna pomoć za stanovništvo potresom pogođenih područja. Pomaže i Belje plus, koje je, u drugoj donaciji, Crvenom križu u Sisku isporučilo 3900 litara mlijeka i 424 paketa hrane, a ukupna donacija će uključivati 10.000 litara mlijeka i 1000 paketa proizvoda. Pomoć prikupljaju i učenici baranjskih škola, dok je  Vatrogasna zajednica Baranja organizirala prikupljanje pomoći među dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Osim toga, u ponedjeljak su tri ekipe dobrovoljnih vatrogasaca iz DVD-ova Beli Manastir, Branjin Vrh i Darda krenule u Banovinu, gdje svojim znanjem i radom pomažu u sanaciji posljedica prouzročenim  potresom.
Ivica Getto

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike