Osijek
UZDUŽ BIVŠE LINIJE OBRANE GRADA OSIJEKA

Odali počast poginulima i nestalima 5. prosinca 1991. godine
Objavljeno 5. prosinca, 2020.

Dostojanstveno i tužno obilježen je danas Dan obrane grada Osijeka, u znak sjećanja na 5. prosinca 1991., kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima u Domovinskom ratu, u kojima je poginulo 28 branitelja i četiri civila, a jedna se osoba još uvijek smatra nestalom.

Komemoriranje je počelo ujutro svetom misom u kapelici svetog Roka, a nakon toga  u Hebrangovoj ulici kod spomen obilježja za poginulih 16 branitelja u šumi Rosinjača između Osijeka i Tenje 1991. godine. Cvijeće je na spomen obilježje stavila je Sandra Brajnović, ravnateljica srednje Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas – škole koja nosi ime po jednom od poginulih, maloljetnom branitelju u Rosinjači, te članovi obitelji poginulih, njihovi suborci i predstavnici branitelja, saborski zastupnik Ivan Radić , brigadir Ante Blažević, predsjednik KUBIS-a Osječko-baranjske županije i izaslanik župana Ivana Anušića i Osječko-baranjske županije i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, UHDDR Sveti Rok Osijek, Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka…

Na današnji dan 1991. godine „gorjela“ je cijela bojišnica oko Osijeka, od Nemetina do Antunovca, pa se odavanje počasti braniteljima i civilima poginulima u obrani Osijeka održavalo i u prigradskim naseljima.

U Antunovcu je načelnik Općine Davor Tubanjski s izaslanstvom Općine, mještanima, obiteljima, braniteljima i ostalim izaslanstvima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odao danas prijepodne počast na spomen-obilježju kod mjesnog groblja i kod Kapelice Domovinskog rata.

“Ovoj je jedan od onih dana u godini koje ne volim, ne volim o njemu pričati, ne volim se sjećati, ali taj dan se nikada neće zaboraviti. U kasno smo ljeto napustili naše domove, otišli smo s onom jednom vrećicom, bez stvari, bez uspomena i čekali svaku vijest s nestrpljenjem. Nismo znali gdje su nam prijatelji, obitelj, mnogo toga ti prešućuju jer si premali, ali znaš da nešto nije dobro... I nije bilo dobro. Kažu da vrijeme sve liječi, 29 godina je prošlo, ali meni se čini da mi kako godine prolaze sve teže padaju sjećanja i ti dani. Previše je neodgovorenih pitanja, a nema naznaka da ćemo neke odgovore ikada dobiti. Osjećam samo zahvalnost svima koji nisu s nama, a sjećanja nikada neće izblijediti”, rekao je Tubanjski koji je s mnogima dijeli teške uspomene na ratne godine.

D.Pejić

Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike